Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
mohli by ste mi poradit???
mam priklad limita pre x iduce do -2 zprava
\lim_{x\rightarrow-2^+}\frac{3-x^2}{x+2}
a potom zasa limitu pre x iduce do -2 zlava
\lim_{x\rightarrow-2^-}\frac{3-x^2}{x+2}
kedy je to rowne + nekonecno a kedy rovne - nekonecno?
hlupucky napsal(a):
mohli by ste mi poradit???
mam priklad limita pre x iduce do -2 zprava
\lim_{x\rightarrow-2^+}\frac{3-x^2}{x+2}
a potom zasa limitu pre x iduce do -2 zlava
\lim_{x\rightarrow-2^-}\frac{3-x^2}{x+2}
kedy je to rowne + nekonecno a kedy rovne - nekonecno?
Ja mam na to takovou polopatickou pomucku - to, ze limita je v nekonecnu, to je asi jasne - delime 0, ale zda + nebo - urcuji tak, ze misto x dosazuji cislo "trochu" vetsi nez -2 (cislo od -2 doprava, treba -1,9) a urcuji znamenko: tady mame (-) deleno(+) , ve vysledku -oo
tady misto x dosazuji cislo "trochu" mensi nez -2 (cislo od -2 doleva, treba -2,1) a urcuji znamenko: tady mame (-) deleno(-) , ve vysledku +oo
Jeste jednou podotykam, ze to je polopaticka pomucka, ale funguje :-)
a este jedna wec, a potom uz urcite tomu pochopim. Aka je limita na zaciatku a konci definicneho oboru pre::
y=3x-x^3
Takze definicny obor je R, lebo cokolwek tam dosadim, tak to bude mat zmysel
ako sa to tu sprawne pocita???,
ak je limita na zaciatku, takze -nekonecno a ked to dosadim za x, tak mi tam wyjde, ze
-nekonecno minus -nekonecno a to sa nasobia znamienka ze minus krat minus je + alebo spocitam minus plus minus, takze je to minus nekonecno??
a ak je limita na konci definicneho oboru +nekonecno a po dasadeni nekonecna za x, mi wyjde +nekonecno a minus nekonecno a tie znamienka sa nasobia, alebo spocitawaju??,, takze ma wyjst -nekonecno..
Asi tomu nechapem
V obou případech počítáš -oo+oo (resp oo-oo), což může být cokoliv. Důležité je si uvědomit 3x-x^3=(3-x^2)x, první závorka je na obou koncích def. oboru 3-oo=-oo, druhá "vlevo" -oo, "vpravo" oo. Proto je limita na začátku def. rovna oo a na konci -oo.
Stránky: 1