Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Aquabellla: Díky, špatnou zprávou to pro mě není, to spíš pro lidi, které to ještě čeká. Nechápu, proč třetí státní maturita má být výběr mezi matikou a zsv. By mě zajímalo, kdo ty kombinace vymýšlí(((o: V našem ročníku by se našlo dost lidí, kteří by vybírali těžko..
Doufám, že se někdy dostanu k zadání matiky, obtížnost si nějak neumím představit. Podobalo se to té z podzima?
---
Ehm, musím se omluvit za mé zbytečné dotazy, současná ředitelka našeho gymplu by mi nedovolila maturovat, jak jsem si to naplánovala:
Žák si vybírá předměty tak, aby se ve společné části a profilové části maturitní zkoušky vyskytovaly právě jednou. Žák si vybírá ve společné části a profilové části maturitní zkoušky minimálně jednu, maximálně dvě zkoušky z cizího jazyka (netýká se latiny).
Takže dvě matiky by mi neprošly a maturita bez ciz. jazyka taky ne. Těžko bych vybírala, jestli oželet ústní matiku.. Zbytečné úvahy, za nás se maturovalo obyčejně a němčině jsem se nevyhla(o:
↑ Tychi:
Ano, prakticky všechny zveřejněné zkušební testy na webu byly podobné těm, co jsme dostali minulý týden. Myslím si, že ta vyšší matematika má dobrou úroveň a postupem času se bude zvyšovat i úroveň té základní úrovně.
Všechny ty předměty vymýšlejí učitelé. Ti, co pracují v cermatu, většinou na částeční úvazek učí, a samozřejmě se vedou nesčetné konzultace s jinými lidmi z oboru. Maturita se připravuje 10 let a tohle vyšlo jako nejlepší alternativa pro všechny, jak to sjednotit.
V tom třetím předmětu původně měl být ještě přírodovědný základ na výběr, ale vždy konečné rozhodnutí dělá ministerstvo školství, takže páni s malými znalostmi... jako z druhé strany, jestli ses podívala na to, jak vypadá momentálně ta základní úroveň matematika, tak 33% z toho snad musí zvládnout každý. Bohužel problém mají školy, které matematiku nevyučují vůbec (například hudebně zaměřené).
Tak to nezávidím té škole, kterou popisuješ. Nám dovolili dvakrát matiku či češtinu jen proto, že se hodně lišila ta školní a ta státní. No zase to bude výhodnější pro ty mladší ročníky, že ví dopředu, na co se připravovat.
↑ Aquabellla: Právěže ta základní matika mi přišla opravdu nematuritně jednoduchá. To mi přijde i složitější závěrná práce, kterou jsme psali po čtvrtém ročníku studia (na šestiletém gymplu). Protože pak jsme se dělili na obory a humanitní obor už pak dva roky matiku neměl, tak aby ji měli nějak ukončenou psalo se tohle (a koukám, že to píší stále).
Hudebně zaměření studenti si matiku vybrat nemusí. To byla horší pro ně ta varianta, kdy se uvažovalo o navrácení povinné zkoušky z matiky(o:
↑ Tychi:
Já vím, že ta základní úroveň je primitivní, bohužel jsou stále studenti, absolventi s maturitou, kteří by ji nezvládli ani na těch 33%. I takhle je to nastavené tak, aby třetina studentů maturitu neudělala a přijde mi to opravdu hodně. Takže doufám, že někteří učitelé konečně začnou učit a studenti se řádně připravovat i z matematiky, když z ní tolik z nich bude maturovat :-)
Je zajímavé, že v Polsku je maturita z matematiky v základní úrovni povinná pro všechny a musejí uspět alespoň z 50%. Viděla jsem ji a úroveň je jen o něco málo nižší než naše vyšší úroveň matematiky! A polská vyšší úroveň je téměř jako české olympiády z matematiky (z jedenácti příkladů jsem zvládla jen tři a připadala jsem si fakt hloupě).
Poté jsou samozřejmě státy, které jsou na tom mnohem hůř než my. Setkala jsem se s několika rodilými mluvčími, kteří učili v soukromé jazykové škole angličtinu a neuměli ani vypočítat, když někdo měl 23 bodů ze 40, kolik to je procent. Je to smutné, když je tohle kolem nás.
Takže popravdě já bych základní úroveň z matematiky také dala povinně ;-)
↑ Aquabellla:Máš na mysli tu maturitu 2011 pod nazvem "MA_V_DT_TS_2011.pdf". resp co je na novamaturita.cz z r. 2011? A u te maturity z matiky je i ústní část? já myslel, že jen didaktický test.
↑ Annnnnd:
Já spíše porovnávám všechny ty zkušební (říjnová generálka, pak ty z ledna a března) s tím, co jsem psala v pátek naostro :-) ano, pro státní matematiku je pouze didaktický test
↑ Annnnnd:
ano, jsou podobné
Tak už jsem si to našla a prozkoumala..základní verzi označovat jako maturitní test...no radši nemám slov.
Zadání maturitních testů
Doporučuji si prohlédnout tuto prezentaci. Přestože maturitní zkouška z matematiky v základní úrovni byla udělaná tak lehká, neuspělo 14,9% studentů (ve vyšší úrovni 0,6%). Přijde mi to smutné...
↑ Aquabellla:
Ale ak sú tam zarátaní aj tí "nadstavboví", z ktorých polovica neurobila (ak som to dobre pochopila), tak to nie je možno až také hrozné.
A že SOU neuspejú - veď to je úplne prirodzené, tam sa asi ťažko ide kvôli matematike...
Žiaci napríklad na umeleckých školách mohli tiež ísť z matematiky - a tí tiež asi ktoviekoľko nevedia.
Ak by zlyhali gymnazisti, to by bolo iné...
Ministr Dobeš: U státních maturit propadla pětina žáků, a to je dobře
„Předpokládaný počet žáků pro opravný podzimní termín je 27 až 28 tisíc, přičemž nejčastěji propadali z matematiky. Z ní neuspělo více než 14 procent žáků.”
Tak uz od pondeli je doma maturitni vysvedceni, tak se pochlubim vysledky, i kdyz za nektere se dost stydim:
Statni:
CJ a lit. zakladni: znamka 3, 70.67%/41 (uspesnost/percentil)
didakticky test 94.21%/99
pisemna prace 73.34%/51
ustni zkouska 44.45%/9
Matematika vyssi uroven: znamka 1
didakticky test 96.0%/99
Skolni:
Matematika 1
Informatika 1
Anlicky jazyk 1
U mě takto:
Státní:
Čeština - didaktický test (základní) 89.89% / 94% (úspěšnost / percentil)
Čeština - písemná práce 86.67% / 77% (úspěšnost / percentil)
Čeština - ústní část 88.89% / 70% (úspěšnost / percentil)
Matematika vyšší úroveň 96% / 99%
Školní:
Matematika - 1
Angličtina - 2
Trošku mě akorát mrzí ta školní angličtina. Jsem si vytáhnul Anglickou literaturu a ta 2 je za znalosti. Každopádně si za to můžu sám.
↑ Moabiter:↑ Phate:
Gratuluji moc k úspěšnému složení maturity a excelentnímu výsledku ve vyšší matice :-) já dosáhla jen na 90%, přesto je to ještě jednička; čeština dohromady 83% - dvojka; školní maturita: matematika za jedna, ekonomie za jedna a angličtina za dva.
↑ Tychi:
Řekla bych, že někdo takový existovat bude :-)
Tak přesně za měsíc (23.5.) mám ústní. Státní se nepočítá :-) Bude nás tu vyšší psát asi 5 lidí ze školy, za to u nižší čekám docela vysokou úmrtnost...
A váhám, zda-li se sem, zapsat, neboť se ještě neučím, nehoří :-)
Já maturuji z matematiky, českého jazyka - státní; strojnictví, technologického cvičení, CNC programování, matematiky - ústní, matematiky (Posloupnosti a nekonečné řady) - praktická (prezentace = obhajoba)
Ale že bych se na něco učil, :/ .. Bojím se češtiny, nepřečetl jsem zatím nic. (Petr a Lucie, Na Západní frontě klid, Stařec a moře, Válka s mloky - toto jsem četl dohromady 3/4 roku :)
Tak to já se češtiny nebojím, pokud trefím útvar na slohovce. Dočítám Čapkovu Matku a k tomu (pro zábavu) TO od Stephena Kinga (dporučuji :-) ).
Ale máš to bezesporu těžší, protože já mám matika státní - vyšší; matika školní - ústní, čj - nižší, aj školní - ústní.
Kamarád právě maturoval na strojce a sice tam byl větší objem dat, ale během praktické všichni spolupracovali a učitelé jim to tolerovali, tak nevím...
↑ Hanis: Tak já maturuji ústně ze Strojnictví a tam je obsažena většina otázek z předmětu strojnictví a cca 1/5 otázek jsou z CNC nebo Technologie. Není to tak hrozný. Ale bojím se té češtiny. Sloh je u mě problém, chyby nedělám nikdy (když si dám pozor), ale vždycky tam mám něco slohově špatně. A těch knížek se bojím, no :/
Jen doplním, že budoucí studium je na ZČU - Fakulta strojní :))
Maturita o rok, matika(dúfam že dam 8 úloh, sú ľahke ale som taký že stresujem aj kus) fyzika celkom sa da, slovina a anglina (dúfam že pisomny test dam na 34% a potom ustne dajak prejdu)