Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 10. 2008 23:33

Ivana
Reputace:   32 

Vzdálenost bodů v rovině

Prosila bych popostrčit s touto úlohou, nechci výpočet s tím se poperu sama, ale prosím o radu či návod :
Takhle jsem začala, ale co dál ? Děkuji za pomoc. :-)
http://forum.matweb.cz/upload/400-Vzdalenostbodu.jpg

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#2 27. 10. 2008 23:40

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Vzdálenost bodů v rovině

↑ Ivana:

Zdravím.

Střední příčky jsou rovnoběžné s příslušnými stranami, můžu tedy ze středů stran určit směrové vektory přímek, na kterých leží strany. Dále pro tyto přímky znám jeden jejich bod, můžu je tedy snadno zapsat parametricky. Najít body A, B a C je pak hledání průsečíku přímek, tj. řešení soustavy rovnic.

#3 28. 10. 2008 00:39

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ BrozekP:

Zdravím :-)

Také je možné použit vzorec pro středy úseček - vznikne soustava rovnic, např. pro x-souřadnice bodů K, L, M (a, b, c používám pro označení x-souřadnic odpovídajících bodů A, B, C):

1= (b+c)/2

-4 = (a+c)/2

3 = (a+b)/2

a stejný postup pro y-souradnice. OK?

#4 28. 10. 2008 10:15

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Já to vidím na využití skutečnosti, že v osové souměrnosti s osou KL se M zobrazí do C, cyklická záměna…

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 28. 10. 2008 10:15

Ivana

↑ BrozekP:↑ jelena:

Děkuji Vám oběma za pomoc. Nakonec jsem to řešila podle středů úseček ( je to příklad, kdy v této fázi řešení ještě není zaveden pojem směrový vektor přímek) . Pro Vaši představu, doplňuji si znalosti v oblastech analytické geometrii, tak se asi budu ptát častěji. :-)

Posílám své řešení, pro ty kteří potřebují nebo si chtějí tento typ příkladů procvičit.
Mimochodem, pro představu,  je opravdu dobré si situaci nakreslit, jinak mám pocit, že je to numerická dřina. :-)
http://forum.matweb.cz/upload/826-stredusec.an.g.jpg

#6 28. 10. 2008 10:20

Ivana

↑ Olin:Zdravím, vypadá to tak. :-)

#7 28. 10. 2008 10:21

Olin

Ještě mě napadlo urychlení mého postupu, místo osové souměrnosti můžeme použít středovou podle středu KL.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#8 28. 10. 2008 10:22

ttopi
Místo: Ústí nad Labem
Reputace:   

To s tou osovou souměrností nemusí vůbec platit, tady to tak možná vypadá, ale raději bych na to nespoléhal.

oo^0 = 1

#9 28. 10. 2008 10:24

Olin

Ano, omlouvám se, error, platí jen ta středová.

MKS Náboj iKS

#10 28. 10. 2008 10:36

Ivana

Mám tu ještě jeden příklad pro procvičení, je to analogie k tomu 1.příkladu, kdo chce může řešit :-)

Urči souřadnice vrcholů trojúhelníka ABC, známe-li středy úseček $A_1=(1;6),B_1=(4;5),C_1=(0;3)$

(výsledek : A=[3;2] ,  B=[-3;4] , C=[5;8] )

#11 28. 10. 2008 14:03

Olin

Není to náhodou stejný typ příkladu jako předchozí, jen se ty zadané body jmenují jinak?

MKS Náboj iKS

#12 28. 10. 2008 14:24

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás :-)

Já si netroufám příliš mluvit do metodiky výuky analytické geometrie, ale chtěla bych slyšet názory ostatních - mám za to, že by v analytické geometrie nemělo kreslit, ale právě proto je analyticky, aby závěry plynuly z výpočtů.

Ale zas být ochuzena o kvalitu obrázků od Ivany .... :-) Ivano, hodně zdaru a hodně vytrvalosti do analytiky :-)

Děkuji za případné metodické názory.

#13 28. 10. 2008 15:13

Olin

Myslím si, že v mnohých případech se náčrtek hodí, člověk z něj uvidí věci, které mohou vést ke zjednodušení výpočtů. Např. zde bych tu středovou souměrnost asi bez náčrtku neodhadl a použil bych nějaký složitější postup.

Samozřejmě ve spoustě případů už náčrtky nepomáhají, zvláště když pracujeme ve třech rozměrech.

MKS Náboj iKS

#14 28. 10. 2008 15:42

Ivana

↑ jelena: Zdravím vás :-)

Já si myslím taky, že by se nemělo u analytiky kreslit, ale zase vím, že někteří kantoři radí : " Tak si to nakresli a uvidíš" ..
a ono na tom něco je. A když to pomůže pro výpočet, tak proč ne ?

↑ Olin:

Je to opravdu ten samý typ příkladu. Slouží k procvičení tématu. :-)

Zápatí