Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám body
A [-5;6] B [4;9] C [-6;3]
Musím určitu:
a) Parametrické vyjádření přímky, na které leží těžnice na stranu b (tudíž TU TĚŽNICI, ne stranu na kterou je kolmá)
b) Obecnou rovnici přímky, na které leží strana c
c) Směrnicovou rovnice přímky, na které leží výška na stranu a.
Děkuji - to bylo v písemce, vůbec sem nevěděl co s tím, a asi budem psát opravu.
↑ Fredy.00:a)
a) těžnice
prochází bodem
a středem strany
.
střed ![kopírovat do textarea $S_{AC}\left[-\frac{11}2;\frac92\right]$](/mathtex/14/14feee90205624d8fbbe3bf7b239e309.gif)
směrový vektor 

Upozornění: toto je jedno z mnoha různých možných vyjádření parametrické rovnice
↑ Fredy.00:
b) vektor
je směrový vektor přímky 

pak normálový vektor je 
strana
prochází bodem
, takže (podle vztahu
)
je

↑ Fredy.00:
normálový vektro
je 

↑ zdenek1:
hele, k tomu cvičení B
tady sem se volně asocioval o oným řešením, ale vyšlo mi to s citelnou odlišností...
nevíš, kde je chyba?
http://imageshack.us/photo/my-images/256/hexw.jpg/
↑ Fredy.00:
nalezeno při úklidu :-) Pokud začínáš větu "Hele..." potom strašně řeže oko "sem se volně asocioval o oným řešením, ale vyšlo mi to s citelnou odlišností..." Zachovávej, prosím, čistotu a jednotu výrazových prostředků - jinak je to jako palma u chalupy na Valašsku.
Chyba je, že při vytváření vektoru AB jsi použil jen souřadnice bodu A a odečetl od sebe
,
(
), obdobně i pro druhou souřadnici vektoru u. Mělo být
,
, jak provedl kolega Zdeněk (označuje vektor
). V pořádku?
Přidám + do reputace, zasloužíš si :-)
Stránky: 1