Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Ahoj, mohli byste mi prosím někdo vysvětlit jak na následující dva příklady. První je na logaritmické nerovnice a druhý příklad je na goniometrickou rovnici. U obou příkladů nevím ani jak začít. Pokud by se našel někdo, kdo by mi mohl vysvětlit jak na příklady tohoto typu, tak budu vděčná! Předem děkuju :)
1) V množině reálných čísel R řešte nerovnici log5 x < 2.
2) Na intervalu
řešte goniometrickou rovnici 

Ahoj,
1) Tu 2 na pravé straně je třeba převést na logaritmus se stejným základem, jako je na levé straně, pak "odstranit" logaritmy. Přitom je třeba dávat pozor na základ, pokud by byl menší než 1, otáčí se znaménka, v tomto případě to tak není :)
2) Rovnici je třeba vydělit 2, stanovit
a vyřešit ji ve 3. kvadrantu dle zadání :)
je tabulková hodnota.

↑ sandrina:
1)
Je to proto, že:
, kde
. Odtud tedy
.
Co se týče nerovnice, postupujeme takto:
Teď odlogaritmujeme, tedy "odstraníme" log, a dáváme si pozor na základ. Pokud je základ menší než 1, otáčí se znaménka. Proč tomu tak je, nedokážu erudovaně vysvětlit, snad kolegové :). Takže nám zbyde:
, což je jednoduchá nerovnice :). Samozřejmě nesmíme zapomenout na podmínky, tedy
.
2) Tady vydělíme rovnici 2, tedy:
Teď budeme hledat hodnotu proměnné x, kterou si obecně označíme jako
. Hodnotu
nalezneme v tabulce Hodnoty goniometrických funkcí ve středoškolských tabulkách. Je to tedy
nebo
, jak chceš.
Kdybychom neznali informaci, že máme hledat x v intervalu
, tak bychom počítali jak ve III., tak ve IV. kvadrantu. To jsme poznali díky mínusku před hodnotou
.
Takže teď počítáme ve III. kvadrantu, tedy: 

Anebo to můžeme vyjádřit v radiánech, tedy 

Jestli se chceš na něco zeptat, klidně to udělej :)
Tak ten první už je mi jasný. Děkuju. V tom druhým se ale pořád ztrácím. Připravuju se na přijímačky a typ toho druhého příkladu se často opakuje, tak bych se to potřebovala naučit. Taky teda budu mít problém asi s tím, že u přijímaček nemůžeme mít tabulky. Není na to nějaká pomůcka, jak si to snadno zapamatovat?

↑ sandrina:
Tak pomůcku neznám, ale pokud máš kvalitní kalkulačku (Casio...), tak jsi v suchu :) A řešili jste ve škole goniometrické rovnice? Případně co ti na tom není jasného? :)
Okrajově ano. Ale tohle mi nic neříká. Zkusím se do toho ještě ponořit. a pokud by mi to stále nebylo jasné, tak bych se ohlásila o radu, pokud by ti to nevadilo? Jinak mockrát děkuju za snahu mě to naučit :)↑ cyrano52:

↑ sandrina:
Vůbec není zač, klidně sem hoď další příklady, časem se to člověk naučí :)
↑ cyrano52: Dobře :) Tak na tenhle typ tu mám ještě:
v tomto intervalu řešit gon.rovnici
.
Pokud jsem to pochopila aspoň trochu, tak mi to vyšlo 

↑ sandrina:
Však to je úplně stejný příklad jako nahoře :D
↑ cyrano52: Joo :D Omylem jsem opsala znovu ten příklad :D To už je z toho jak se v tom pořád točim dokola. Chtěla jsem napsat tento příklad:
V intervalu
řešte gon. rovnici 
A vyslo mi to: 

↑ sandrina:
No vidíš to, máš to dobře :)
↑ cyrano52: No HURA :) Mam hold dobreho ucitele :) Diky :) Kdybych nahodou na neco jeste narazila, muzu se prosim ozvat? :) prijimacky delam ve stredu,t ak pak uz dam pokoj :D

↑ sandrina:
Klidně, od toho tu jsme :) Jinak hodně štěstí na přijímačkách ;)

Vsuvka: proč se otáčí při základu menším než jedna znaménko?
mějme 
pro 0<a<1 máme klesající funkci, tedy platí 
Čím více se pohybujeme po ose x doprava,tím menší hodnoty dostáváme...
No a z ekvivalence výše (která platí pro klesající funkci obecně (místo log_a(x) můžeme psát f(x)) vyplývá, že při odlogaritmování musíme otočit znaménko.
Konec vsuvky, bavte se :-)
↑ cyrano52:
:-) pedagogické kvality kolegy Hanise jsou řádně otestovány.
"Konec vsuvky, bavte se :-)" (skoro (c), mám mezeru po čárce).
↑ cyrano52: Hanis: Díky za dovysvětlení :)
Asi budu potřebovat vysvětlit ještě tyto příklady, takže prosím :) :
1) Určete hodnotu
, jeli
=
a náleží (
;
).
2) Určete takové x náležící (0;
), pro které platí
.
A teď teda mimo ty goniometrický rovnice, ještě tyto příklady jestli mi můžete nějak vysvětlit, jak na ně:
1) Určete všechna reálná číslá a, b tak, aby pro kvadratickou funkci
platilo
a
.
2) V množině reálných čísel R řešte exponenciální nerovnici 
Děkuju!
↑ sandrina:
Zdravím,
kolega Hanis k pedagogickým kvalitám má ještě velký smysl pro pořádek. A jistě ocení, že jsem Tebe poučila o pravidlu "jedno téma=jedná úloha" + vlastní nápady.
Tady to zatím zamknu.
----------------
Konec vsuvky, bavte se:-)
↑ sandrina:
1) použiješ 
dosadíš a využiješ toho, že ve druhém kvadrantu je sinus kladný
2)
normální rovnice
nebo 
3)
,
, 
jen dosadíš - v závorce je
výsledek je 

a vypočítáš soustavu
4) 
převedeš na stejné základy
a porovnáš exponenty
↑ zdenek1:
:-) no prosím, kolega Zdeněk už se zabavil.
Ty nečteš mé výchovné průpovídky a píšeš do uzamčených témat?
Zdravím :-)
↑ jelena:
Když se podíváš na čas svého příspěvku a mého, tak uvidíš, že zatímco jsi uzavírala téma, já psal příspěvek. Při tom skutečně nečtu - ať výchovné, či jiné - průpovíkdy. :-)
↑ zdenek1:
Děkuji, ale škoda, že nečteš - mám v zásobě takových pěkných výchovných průpovídek :-) Jinak osobně skoro vždy se dívám na náhled na komentář předchůdce a mažu (řekneme "s komentářem").
Tak já tedy téma otevřu, aby kolegyňka mohla poděkovat a případně překopírovat zadání + řešení do dalšího tématu, pokud ještě něco potřebuje konzultovat.

↑ cyrano52:
Ahoj a pokud máš vyjádřit výsledek v intervalu, teda je tam napsané K, tak to bude K= (0;25) ?? Díky, zřejmě se připravuji na stejné přijímačky :D
Stránky: 1 2