Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
a prosím o radu, jak sestavit funkci pro níže uvedenou úlohu:
Podkrovní místnost má šířku a a výšku b. Nad místností se bude stavět sedlová střecha. Určete nejkratší možnou délku střechy s.
Předem moc děkuji za jakoukoli pomoc
Zdravím,
úloze něco chybí - zkontroluj, prosím. jedna z variant zadání (i postupy řešení) je v práci v odkazu.
↑ newcomer:
Zdravím. Můžež popsat, co to má být sedlová střecha ?
Díky za reakce,
bohužel mi to zadání také připadá nekompletní, ale nic navíc tam bohužel není :o(
Co se týče sedlové střechy, opět není v zadání nijak specifikována, a dle mého názoru je to klasická střecha, tzn. rovnoramenný trojúhelník. Myslím, že bych mohl k ulehčení úlohy zvolit vrchol střechy 90^\circ a pak by se dala úloha pravděpodobně vyřešit podobně, jako výše zmíněná úloha problém gondoliéra?
Díky
↑ newcomer:
ach jaj :-) Problém "gondoliera" je jen vhodné klíčové slovo, na které si pamatuji odkaz na pdf. Projdi si, prosím, pdf, střechu v něm najdeš (i s obrázkem). Ano - půjde o rovnoramenný trojúhelník (což je řez sedlovou střechou). Pokud zvolíš úhel jednoznačně (jak navrhuješ), tak není co řešit - tudy cesta nepovede.
Odkud je úloha? Děkuji.
Zdravím v tématu.

↑ jelena:
Ve tvém odkazu je ta úloha na str. 72 v kapitole "Neřešené úlohy"
(Výsledek je tam ale uveden)
Odkaz-problém gondoliéra-str.72 odkazu

↑ newcomer:
Že tam jsou zadány konkrétní hodnoty a i b není rozhodující.
Rozhodující je, že i v té "neřešené" úloze něco chybí.
Nevím jak mohl autor přijít k výsledku s = 5,6 m
PS Už tam nic nechybí - viz
Odkaz
Děkuji za upřesnění. Kde se v pdf nachází úloha, vím :-) Celé pdf nabízím, aby kolega početl užitečný materiál.
↑ Cheop:
mně nechybí nic, úloha se dá převést na funkci jedné proměnné (úhel u vrcholu). Ale celé jsem nepočítala (tedy výsledek neznám).
Jelikož se jedná o seminární práci, prosím o maximální podporu samostatné práce kolegy. Tedy má dost času, aby prováděl rozbor úlohy, zjišťoval definice (co je délky střechy) a kontaktoval vyučujícího, pokud je zadání nejednoznační.
Pokud se tady objeví kompletní řešení, skryji ho. Mějte se.
Díky moc, teď je mi konečně jasné, co se po mně chce ;o). Pořád jsem se zabýval a, b jako proměnnými, ale pro určení funkce se vlastně jedná o konstanty a hledá se optimální úhel pro určení minimální délky ...
Teď už to snad dám dohromady!
Stránky: 1