Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mohl by mi prosím někdo zkontrolovat, zda mám správně vypočítané příklady? Už jsem na to četla jeden dotaz, ale přesto bych si chtěla ověřit, zda jsem počítala správně.
Náhodná veličina X má rovnoměrné spojité rozdělení v intervalu (2;6). Vypočítejte
Počítala jsem to podle vzorců:
EX = a + b / 2 = 4
E(X^2) = b^2 + ab + a^2 / 3 = 52/3
DX = E(X^2) - (EX)^2 = (b - a)^2 / 12 = 16/12
po dosazení mi pak vyšlo
a) E(2X + 3) = 11
b) E(X^2 - 5X + 2) = -2/3
c) E(4X^2 - 5X + 2) = 154/30
S tímhle si nevím rady. Když tam doplním 16/12, tak mi výjdou úplně jiné výsledky. Takže nevím, zda jsou správné, přestože jsem je našla ve výsledcích.
d) D(6X - 7) = 48 (zde mi teda výjde 1)
e) D(X^2) = 87 (a tady 256/144)
Takže nevím, který je správný
Předem moc děkuji.
↑ Ludmilka:
Zdravím :-)
EX = a + b / 2 = 4 - OK
E(X^2) = b^2 + ab + a^2 / 3 = 52/3 - OK
(ten vzorec sice neznám, kontrolovala jsem přes integral - střední hodnoty od složené funkce (zde g(x) = x^2) se pocita jako 
pro tve zadani bude
vysledek je stejny
DX = E(X^2) - (EX)^2 = (b - a)^2 / 12 = 16/12 - OK
po dosazení mi pak vyšlo
a) E(2X + 3) = 11 - OK
b) E(X^2 - 5X + 2) = -2/3 - OK
c) E(4X^2 - 5X + 2) = 154/30 - tady je pouze překlep v jmenovateli (ma tam být pouze 3, ze ano?)
d) D(6X - 7) = 48 (ano, má být 48), překontroluj vzorec:
D(aX + b) = a^2 * D(X) (koeficient před nezávislou vel. se dává na druhou, ale b tam uz vůbec není]
D(6X - 7) = 36 * (16/12) = 48
e) D(X^2) = 87 (ano, 87 vychází po zaokrouhlení), opět používám vzorec pro rozptyl složené funkce od náhodné veličiny: ![kopírovat do textarea $\operatorname{D}(X^2) = \int_{a}^b g^2(x) f(x) \mathrm{d}x-[\operatorname{E}(g(x))]^2 $](/mathtex/3e/3ed402560a35a9328223ef5ab5e86a7a.gif)
pro tve zadani![kopírovat do textarea $\operatorname{D}(X^2)= \int_{2}^6 x^4\cdot{\frac14} \mathrm{d}x-[\operatorname{E}(X^2)]^2$](/mathtex/25/2506c026df425fe7e4504cf14691d8b0.gif)
Nemáš nějaké online odkazy, z čeho čerpáš vzorce, ať si rozšířím obzor, děkuji :-)
Budu držet palce, ať se to v pondělí podaří :-)
↑ jelena:
Předem bych Ti chtěla poděkovat za ověření. Jsem moc ráda, protože na zkoušce budu vědět, jak mám počítat :-)
Promiň, že se ještě ptám, ale není mi jasné, jak se dojde k té 48.
d) D(6X - 7) = 48 (ano, má být 48), překontroluj vzorec:
D(aX + b) = a^2 * D(X) (koeficient před nezávislou vel. se dává na druhou, ale b tam uz vůbec není]
D(6X - 7) = 36 * (16/12) = 48
Není mi jasný ten vzorec, když je interval (2;6), proč je tam 6^2 a ne 2^2?
Jinak vzorce čerpám z přednášek a ze skript, které nám zaslal učitel. Pokud mi zde napíšeš e-mail, tak ti je ráda přepošlu.
Ještě jednou děkuji :-)
↑ Ludmilka:
Zdravím :-)
já jsem si neuvedomila, že stejným písmenem je označen okraj intervalu (a, b) a také písmenka ve vzorci pro výpočet rozptylu a že to pěkně mate.
Tak ještě jednou - náhodna veličina X "se pohybuje" v intervalu (a, b).
Rozptyl jiné náhodné veličiny, která se odvozuje od původní, se počítá podle určitého vzorce:
D(mX + n) = m^2 * D(X) (koeficient před X se dává na druhou a n úplně mízí)
zde m, n jsou pouze koeficienty ("nenáhodné" veličiny, pomocí kterých se vytvaří "nová" náhodná veličina.
Třeba ty mas zadano, že nová náhodná veližiná se odvodí od původní jako 6X - 7 (násobením 6 a odečtením od výsledku 7), proto rozptyl této náhodné veličiny bude takový, jak jsme počítali:
D(6X - 7) = 6^2 * D(X),
pokud bychom potřebovali počítat D(8X + 5) = 8^2 * D(X),
Říká nám to pouze, že násobení náhodné veličiny nějakým číslem má vliv na rozptyl nově vytvořené náhodné veličiny (logické - "pole rozptylu" je širší), ovšem příčtení k náhodně veličině nějakého čísla nemá vliv na rozptyl.
OK?
Stránky: 1