Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o radu, jak na příklad kde, se lim blíží např.: k
jestli ses tím zachází nějak jinak nebo co to vůbec znamená
Mám třeba příklad tento : 
Jediná úprava, která mě napadá je rozšířit čitatele i jmenovatele výrazem
, ale žádná další úprava mě nenapadá...
Správný výsledek má být
Hlavní problém si myslím u mě je to, že nevím co ta
vůbec znamená, a jak se s tím zahází. Prosím o radu! Děkuju.
↑ sandrina:
Zdravím,
pokud určíš definiční obor této funkce, tak je vidět, že je omezen zleva 0 (
/ tak?), ovšem samotná 0 v def. oboru není (jinak by v jmenovateli byla 0). Tedy pokud potřebujeme vyšetřit limitu "blizko 0", tak jdeme po číselné ose například od čísla 1 nalevo, až dojdeme k 0 zprava (zkus si to nakreslit). Na 0 se díváme zpráva, proto je označení 0+.
Pro výpočet limity ještě úprava dle kolegy ↑ Stýv:.
.
V limitě při dosazení "skoro nuly" máme číslo 4, v jmenovateli při dosazení "skoro 0" (důležité je, že je to "kladná 0") máme 0. Tedy výsledkem limity je +oo.
Pro nastudování 0+ nebo 0- (nebo i jiné číslo na číselné ose zprava a/nebo zleva) zkus si tu osu nakreslit a propiskou si pohybuj k číslu. Důvodem je, že samotné číslo je z nějakého důvodu (obvykle z důvodu def. oboru funkce) zakázano, ale to neznamená, že nemůžeme vyšetřit limitu blízko tohoto čísla. Ovšem musíme přijít po def. oboru, nemůžeme chodit "za plotem".
Stačí tak? Děkuji.
↑ sandrina:
není za co, ať se vede. K limitám kolega Ondřej s kolektivem napsali takový Rychlokurz, snad použiješ.
Stránky: 1