Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,poradil by me někdo případne spočítal přiklad:
Je dán kruh o poloměsu s.Z kruhové výseče o středovém úhlu o velikosti alfa je svinut kuželový filtr.Rozhodněte ,jak je třeba zvolit alfa,aby tento filtr měl maximální objem.
Děkuji předem za pomoc.
Jenda
poslu mailem, nebot se hrozne nadru, nez to vypisi.
V podstate budeme hledat maximum funkce uhlu alfa, takze na zaver budeme derivovat.
Ale nejdriv musime vytvorit funkci - vzorecek pro objem kuzele umime, budeme hledat polomer zakladny a vysku kuzele pres zadane alfa a polomer puvodniho kruhu.
Tak zacneme, tedy alespon cast z nas:-) .
Dobrý den Jeleno,
jsem velice rád že jste se rozhodla mě s tímto příkladem pomoct ale bohužel jsem slibovaný email nedostal.
Mohl bych Vás poprosit o jeho zaslání znovu.Uvedu pro jistotu i svoji druhou adresu.
Ještě jednou Vám moc děkuji,velice jste mě pomohla.
S pozdraven
Jenda
Jenda1996@seznam.cz
jenda.petera@seznam.cz
jelena napsal(a):
uz je to zaslano, doslo OK?
Dobrý den pani Jeleno,
děkuji Vám za vaši rychlou odpověď přišlo to vpořádku,moc jste mě pomohla.
Všiml jsem si ,že pomáháte i jiným ,takové lidi obdivuji ,dnes už jich moc není.
S pozdravem
Jenda
Pro pripad, ze by se tu objevil jeste nekdo, koho zajima reseni (at se to nemusi vzdy posilat mailem)
Pro vysku kuzele v, polomer podstavy r a vzdalenost s plati
, objem kuzele je
.
Vazeny aritmeticky prumer cisel a s vahami 2/3 a 1/3 je , jejich vazeny geometricky prumer (se stejnymi vahami) je . Maximalizovat objem tedy znamena maximalizovat tento geometricky prumer, ten ale muze byt roven nejvyse aritmetickemu a to prave kdyz jsou prumerovana cisla stejna, tedy
(1) ,
po dosazeni ,
.
Navic z (1)
,
takze .
V kruhu o polomeru r odpovida podstavna kruznice uhlu , takze v puvodnim kruhu odpovida uhlu
.
Doufam ze jsem neudelal zadnou chybu a ze jsem pomohl. Ten parser TeXu by to chtelo vazne nejakej interni :)
EDIT: Vzorce po třech letech restaurovány.
↑ Kondr:
Ahoj, vím že je to strašně staré. Asi je to velmi hloupé a omlouvám se za to, ale mohl bych se zeptat z čeho se udělal ten aritmetický průměr a kde se vzalo ? A ještě k čemu je u úlohy důležitý ten geometrický průměr?
Jestli si toho někdo všimne tak děkuji za případnou pomoc :)
Stránky: 1