Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ve SPORTCE vybíráme 6 čísel ze 49 a následně 1 dodatkové. Určete pravděpodobnost výhry:
a) ze 6 vybraných jsme tipovali 6
b) ze 6 vybraných jsme tipovali 5 a zároveň dodatkové číslo
Tak bez dodatkového čísla to umím vypočítat:
N=49 ; M=6 ; n=6, x=6

No ale jak to udělám, když mám dodatkové číšlo?
Jedinné co mě napadlo je zjistit M jako C1(43)=43, a zbytek údajů zůstává stejný...
Myslíte, že to tak jde? Či vás napadá něco jiného? Předem děkuji za pomoc :o) A omlouvám se za tu úpravu, ale nevěděla jsem jak to jinak napsat....
↑ Wochechule:
Zdravím,
pro zápis kombinačních čísel použij, prosím, vzor z manuálu, tedy
. Pokud počítáš 1. výhru a uhodnutí všech 6 čísel ze 6 tipovaných, tak ano, máš dobře. Je to hypergeometrické rozdělení (jelikož výběr bez vrácení), ale pokud projdeš nějaké úlohy o sportce, tak bývá celkem pěkně vysvětleno (princip, ne jak se to jmenuje).
b) Pokud máš zajistit, že se shoduje 5 čísel tipovaných, potom máš mít natipováno 5 ze 6 "správných" a zároveň 1 z (49-6) "nevýherních". To je první podmínka, pro kterou potřebuješ pravděpodobnost pro úlohu b) K tomu ale třeba také zároveň uhodnout 1 dodatkové číslo z 1 taženého (jak jsem se teď dočetla, dodatkové číslo se vytahuje až na závěr ze zbylých 43 čísel).
Tak to ještě zkus dořešit.

↑ jelena: Jsem nad tím ještě před spaním uvažovala a taky mě to pak napadlo... Ale moc děkuju za nakopnutí a především za tvůj čas a pomoc ;o)
↑ Wochechule:
tak to je dobře, děkuji za zprávu :-)
Stránky: 1