Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ symetrala:
Ahoj
rozdělil bych to na 2 integrály. U prvního si ještě nejsem jistý, ale druhý by po úpravě měl vést na arkussinus (ale je to jen odhad).
↑ symetrala:
na to jsou stroje, jako třeba MAW - viz. úvodní sekce VŠ
Odkaz
↑ symetrala:
můžeš tam experimentovat s různými způsoby, jako třeba
↑ symetrala:
Řekl bych, že udělal tohle
a pokračuje se substitucí
Tohle? To je obyčejné doplnění na čtverec, tak jak se učí na střední škole. Máme tam výraz ve kterém je nějaký součet
a
. To se nám nelíbí. Tak je obě schováme do závorky:
. No jo, ale to jsme vyřídili jen ta xka. Tu mínus čtyřku jsme tam nechtěli. Takže ji od té závorky odečteme, a přičteme místo ní pětku, která tam byla původně. Tak se tam dostala ta devítka, a my tak máme stejný výraz jako na začátku, jen jinak (pro nás výhodněji) zapsaný.
↑ symetrala:
Klidně se ptej, ale rovnou říkám, že co MAW provedl s tou substitucí na t, to mi taky není jasné.
[re]p323689|rleg[/re
tak nejak celkove to nechapu, od toho 2.kroku, hlavne by to melo vyjit takto
a MAW to udelal uplne jinak, proto jsem myslel, jestli by to tady nekdo nedokazal vypocitat komplet :/ Ono to jde asi více zpusobama, ale ktery je nejlepsi to teda nevim.
↑ symetrala:veď je to napísané na tom obrázku z MAWu dokonca aj tvar im vyšiel rovnaký ako uvádzaš, lebo
Zdravím v tématu,
dostalo se mi PM s prosbou upřesnit postup. Doufám, že po příspěvcích kolegy Jarrro to je zcela zbytečné (a hlavně drzé :-).
Snad jen drobná poznámka - když je v jmenovateli kvadratický člen (i pod odmocninou, případně jinak ve složené funkce), tak se dívám, zda v čitateli nenajdu derivaci kvadratického členu z jmenovatele, tedy .
Proto čitatel si upravím, abych vyčlenila derivaci kvadratického členu jmenovatele a číslo:
Doufám, že nemám nějaký překlep. A tеď lze konstantu vytknout před integrál a integrál rozdělit na 2 zlomky. Jeden zlomek vede na substituci, druhý (jen s číslem v čitateli na úpravu na čtverec a použití tabulkového vzorce (s arcsin nebo arccos). Případně se podívat na šuplíky.
Děkuji Jarrro za spravedlivou kritiku.
↑ jelena:
Zdravím
I když PM nebyla ode mě, děkuji za postup a za připomenutí "drobné" poznámky. Člověk si bez ní leckdy neuvědomí, že kulišárny se dají s čitatelem provádět i v zájmu zjednodušení výpočtu :o)
↑ symetrala:
Jestliže si zavedeš substituci
tak potom v podstatě, abys vyřešil čemu se rovná x,musíš vyřešit kvadratickou rovnici, kde parametr c=
pak z toho vychází, jak už psal dřív Jarrro.