Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, umí wolfram vypočítat ortonormální bázi generovanou 3 vektory? Pokud ano tak jak?
Věřím že umí, je to chytrej stroj :-)
Zdravím,
zadala jsem úlohu z této sbírky takovým způsobem (budeš muset okopírovat pro vložení "hranaté závorky v adrese"):
http://www.wolframalpha.com/input/?i=Orthogonalize[{{2%2C+4%2C+2%2C1}%2C+{-1%2C+-2%2C+-2%2C+-1}%2C+{1%2C+2%2C+4%2C+2}%2C+{1%2C+2%2C+3%2C+4}}]
(nech si ukázat Exact form). Vyhovuje tak? Děkuji.
↑ jelena:
To je přesně ono, snad mi budou vycházet příklady stejně tak jako wolframu a bude to špičkové! Díky :-)
↑ jelena:
Když už jsme v tom, tak jsem to vyzkoušel,
Příklad :
Zadal jsem to na wolfram a vylezla mi nějaká kravina, ani nemám možnost nechat si ukázat Exact form.
Zadal jsem to správně? Platí takové zadání i pro vektory?
↑ PanTau:
To bych řekla, že Exact form zrovna ukazuje. Jinak je kontrola (ruční), podle které poznáš, zda máš ortonormální bázi - zkus se ještě podívat do definice "ortonormální báze".
↑ PanTau:
jak jsi přišel na to, že neumí? Pokud používáš Gram-Schmidt proces, tak první vektor překontroluješ jak? Co pro to potřebuješ aby WA pro kontrolu ještě dle Tvého pokynu spočítal?
A jak překontroluješ (za pomocí WA samozřejmě) další výsledky)?
Záleží na Tobě, zda ten výsledek vezmeš jako hotový, nebo nejsi si jistý a ještě překontroluješ - dle definice.
↑ jelena:
Vypočítal jsem to pomocí Gram-Schmidtova procesu.
Vypočítal jsem
Kdy yn přestavují vektory
Za výsledek jsem označil v3, protože tak jsme to počítali ve škole,
Difinicí myslíš TOHLE? - pokud ano, z toho nevidím jak si udělat ,,zkoušku,,
↑ PanTau:
děkuji.
překontrolovala jsem ,
, skalární součin je 0, tedy podmínku "ortogonální" jsi splnil (další vektor vůči prvnímu a druhému překontroluj, prosím, sám).
jelikož v zadání je najít ortonormální bázi, třeba použit normy vektorů (a potom budeš mít výsledek WA).
Ano, definici myslím, že překontrolujeme skalární součiny, zda nulové a normy vzniklých vektorů, zda jsou 1. V pořádku tak?
Pro zajímavost - tuto úlohu jsem již kontrolovala, ale špatně, ovšem kolega Kondr situaci napravil, děkuji :-)
↑ jelena:
Pořád děkuješ, i když nevím za co, to já bych měl stále děkovat.
Skalární součin a
je opravdu
Ale skalární součin a
již 0 není - to znamená chybně vypočítané? Pochopil jsem to tak?
↑ PanTau:
to se tak děkuje navzájem - v duchu návrhu (kolegovi Kondrovi děkuji, že ještě kontroloval, Tobě - že jsi si dal čas a přehledně napsal).
Mám dojem, že zde je chyba:
Ještě - píšeš, že za výsledek jsi označil , to ne - výsledkem bude celá "ortonormální báze".
Ano, přepočítal jsem a vyšlo 0
Po přepočtení vyjde
Ještě - píšeš, že za výsledek jsi označil , to ne - výsledkem bude celá "ortonormální báze".
Co tedy označím za výsledek?
Na odkaz kolegi Kondra jsem koukal, nicméně jsem to nepochopil ani s ostatních vláken co tam navazují.
v duchu návrhu
Tím máš namysli že řešíme příklad ve špatné kategorii?
↑ PanTau:
ještě jednou přepočti své skalární součiny pro - např. pomoci WA. napíš, prosím, co jsi dosazoval, protože mně to vychází jinak.
Tím máš namysli že řešíme příklad ve špatné kategorii?
:-) to už bych Tebe dávno přesunula. My jsme začali od užití WA a pokusíme se ukázat použití WA pro různé etapy kontroly Tvé úlohy. Potom si také řekneme, co je výsledek celé úlohy.
↑ jelena:
Jsem rád že se mnou tak hezky diskutuješ.
Ověřeno i přes WA
↑ PanTau:
děkuji, už mi všechno sedí (neumím 2+8-7), vektory jsou k sobě kolmé po dvojicích - souhlasí? Snad jsi s kontrolou nezabil moc času.
Máme už ortogonální bázi ,
,
, zbývá najít normy jednotlivých vektorů a převést na ortonormální.
vektory jsou k sobě kolmé po dvojicích
Kolmé = skalární součin obou = 0
Je tomu tak..?
Takže, ortogonální bázi tvoří
zbývá najít normy jednotlivých vektorů a převést na ortonormáln
Ale jak na to?
↑ PanTau:
ano, kolmost jsem ověřovala pomocí skalárního součinu. Normalizace - dle 2. kroku v odkazu ("každý vektor vydělíme jeho normou" (c)).
↑ jelena:
Takže..
Pokud jsem zase nikde nic nepomotal, tak by to mělo být takhle..
↑ PanTau:
co se tak zběžně dívám na výsledek WA ↑ příspěvek 5:, tak po podělení normou jste ve shodě - je to tak?
↑ jelena:
Ale jaktože Výsledek na wolframu obsahuje v kolence result 4, 4prvkové závory..?
Vždyť my máme 3 prvky..?
↑ PanTau:
my máme v zadání 3 vektory (každý vektor má 4 složky - v závorce), Ty jsi po ortogonalizaci dostal vektory
,
,
(každý má opět 4 složky). Měli jsme možná nové vektory označit úplně jinak, protože nějaké v již v označení máme, ale nevadí.
teď vektory ,
,
každý podělíš jeho normou a dostaneš ortonormální bázi, označ si ji třeba
,
,
. A to je totéž, co má WA ve 3 velkých závorkách (,,,), v každé má 4 prvky.
Co jsme prakticky dělali, je dobře vidět na obrázcích z ruské Wikipedie, ale když Ty jsi měl potíž se slovanskými jazyky :-)
V pořádku už?
↑ jelena:
Ahá, tak již to chápu a to 100%.
Děkuji za vysvětlení a čas věnovaný mě......
Škoda že já tobě takhle nikdy nepomůžu a tak ti to neoplatím.
Díky :-)
↑ PanTau:
tak to je dobře, děkuji za zprávu.
Škoda že já tobě takhle nikdy nepomůžu a tak ti to neoplatím.
to nijak nevadí - všimni si, že v tématu působím minimálně a v podstatě všechno uděláš sám, zpětnou odezvu mám a téma je označeno za vyřešené. Tedy naprostá spokojenost z mé strany (až na detail - "věnovaný mně :-)
Stránky: 1