Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, zkouším si vzorové přijímačky na vysokou a narazil jsem na příklad:
Po převedení trojky na a odstranění logaritmů vyjde , tudíž a
Ve výsledích těchto testů ale je uvedeno jako výsledek . Můžete mi prosím vysvětlit jak na to došli? Díky
No nedostává tě to k x=1/3 jako kořenu, ale toto je podmínka - x<=1/3 nemohou být řešení nerovnice, ptž. by výraz na levé straně neměl smysl.
A odlogaritmování - jak bys řešil nerovnici
Jo, mi šlo o to, jestli otočíš znamínko.
A otáčí se proto, že log o základu menším, než jedna, je klesající funkce.
Obdobně, kdybys řešil exponenciální nerovnici, tak podle základu je třeba měnit otočit nerovnost.
EDIT: řešení ta moje nerovnice mít bude, a to (-3, -47/16)
↑ Dawidx:
Průnik s definičním oborem
Ahoj, po dlouhém snažení jsem se v logaritmické nerovnici úplně ztratila. Máme zadanou nerovnici
určila jsem, že jenomže naše učebnice je chytrá a píšou v ní že výsledek je pouze v intervalu . Někdy se spletou, ale já se s tím už patlám tak dlouho, tak mi to nedá.
↑ Anetka:
Příšte si založ nové téma!
To, co jsi určila, je definiční obor, řešení rovnice by mělo být . (protože ) a následně udělat průnik řešení této nerovnice a definičního oboru.
Poznámka: u toho definičního oboru je správně tedy použít , nikoliv .
↑ Anetka:
Neboť .
↑ Anetka:
Znova a podrobně
Definiční obor rovnice:
Řešíme
Základ je větší než 1, takže bez problémů odlogaritmujeme
Pokud už řešíš logaritmy, určitě umíš i nerovnice v podílovém tvaru.
↑ Dawidx:
zdraVím...
To by se říct nedalo...
Definiční obor logaritmické funkce určuješ dle jejího numeru (jednoduše řečeno "x-ka").
Takže v případě je definiční obor , v případě taktéž.
Pokud teda ještě nevíš jak na to, tak v případě tvé nerovnice jsi správně vyřešil, že , ale to není úplný výsledek. Abys dospěl k výsledku, tak do toho musíš zakomponovat ještě definiční obor samotné funkce, což je ... z toho ... Uděláš průnik těchto dvou intervalů a máš požadovaný výsledek.
↑ Dawidx:
1) definiční obor funkce je interval
2) u ti chybí argument, pokud jsi měl na mysli , tak její definiční obor je .
Když určuješ definiční obor nějaké logaritmické funkce, zajímá tě argument, nikoliv základ. Když jsi určoval definiční obor té první rovnice, řešil jsi .
↑ Kobleezchek:↑ Dominik R.:
Jo takhle to je, to je tak jednoduchý že mě to nenapadlo. Díky oběma :)