Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je revolver (tzn. 6 komor). V jedné z nich je náboj. Zatočím bubínkem a pak 4x za sebou zmáčknu spoušť. Jaká je pravděpodobnost, že NEVYSTŘELÍ?
Tenhle příklad byl ve sciu a jak asi můžete vědět z mých předchozích příspěvků tak sem na kombinatoriku úplně blbej.
Bral jsem to teda že ta pravděpodobnost musí bejt hrozně malá, tzn dal jsem tu nejmenší co tam byla, totiž 
Spolužáci co tam byli se mnou mi tvrdí, že dali
, už mi to tvrdilo asi 6 lidí že to takhle má vyjít ale podle mě je to naprostá hovadina, je to moc velká pravděpodobnost. Jak to tedy je?
Je šest komor, takže i šest různých čtveřic komor, ze kterých se pokusíš vystřelit - (1234), (2345), (3456), (4561), (5612), (6123). V těchto šesti čtveřicích se každé číslo vyskytuje dohromady čtyřikrát, tzn. že ve
případů revolver vystřelí a tedy v
případů nevystřelí.
Edit: Ještě se na to můžeš dívat jako na geometrickou pravděpodobnost, kde máš kružnici o obvodu 6 (všechny komory) a na ní oblouk délky 4 (pokusy o výstřel). Pravděpodobnost, že se bod (náboj) bude nacházet mimo tento oblouk, je opět
.