Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím pomoooc...
Rozdíl výšek mezi místy A,B železniční trati je 38,5 m,jejich vodorovna vzdálenost je 3,5km. Určete stoupání v promile....
Vůbec nevím co s tím....
:) představ si to jako trojúhelník. Jedna strana bude 38,5 metrů. Druhá strana bude 3,5 kilometrů. Je to pravoúhlý trojúhelník takže pomocí goniometrických funkcí zjistíš úhel stoupání ;)

Jsem z toho jelen...min ctrnacterak
Nevím,co s tím...mám to počítat kosinovou větou?
↑ Freedy:

Zde máš trojúhelník, výškový rozdíl mezi A B je 38,5 metrů. Vodorovná vzdálenost je 3500 metrů.
Stoupání v promile je ten úhel který tam vidíš pod písmenem φ.
Takže chceš zjistit daný úhel, takže funkce tangens je protilehlá ku přilehlý. Takže vlastně:
Z tohodle zjistíš daný úhel a to je hledaný výsledek. Potom už ho můžeš převést na procenta, promile atak. Nevím přesně jak se udává stoupání v promilích.

A dál nevím....
↑ Michaelalliptakova:
:D ty počítáš cosinus? :D proč cosinus proboha? kosinus je přilehlá ku přeponě. ten poměr 38,5/3500 je poměr protilehlé ku přilehlé = to jest tangens :) goniometrie^^
Nevím jestli je 90° 100% stoupání nebo jak se to určuje. Vypočítej ten úhel a podívej se někde co je to stoupání :D

No počítám to,protože jsem z toho jelen,přece
...oprava:
Je to možné???
↑ Freedy:
p://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-04/42977_DSC_0078.jpg[/img]

↑ Michaelalliptakova:
Už jsem na to přišla:D stoupání je 0,11 promile.
↑ Michaelalliptakova:
Stoupání není 0.11 promile, ale 11 promile
neboť 1000*38,5/3500=11