Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vypočítejte teoretické vstupní koncentrace NO2-, NO3-, N-NO3-, N-NO2-, methanolu a jeho potřebný přídavek?
Zadání:
V zásobním roztoku dusitanu/dusičnanu o objemu 2 litrů je obsaženo 14,2 g NaNO3, 115,6 g NaNO2 a 0,41 g (NH4)H2PO4 a doplněno po rysku. Do 10 litrové láhve je nadávkováno 500 ml zásobního roztoku a 9,5 litru vody.
V zásobním roztoku organického substrátu o objemu 2 litry je nadávkováno 67,5 ml methanolu a doplněno vodou po rysku. Do 10 litrové láhve je nadávkováno 500 ml zás.roztoku org.substrátu a 9,5 litru vody.
NaNO3 - Mr=84,99 g/mol; rozpustnost ve vodě- 874g/l; hustota-2,26g/cm3
NanO2 - Mr=69 g/mol; rozp.ve vodě - 820g/l a hustota-2,168g/cm3
(NH4)H2PO4 - Mr=115,03 g/mol; rozp.ve vodě 370 g/l, husota-1,1 g/cm3
Methanol(CH3OH) - Mr=32,04 g/mol; hustota: 0,791 g/cm3
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
takže zkusil jsem to takto u toho metanolu:
m=hustota*V
m=67,5*0,791
m=53,3925 g
c(methanol)=m(methanol)/Vroztok
c(methanol)=53,3925/2
c(methanol)=26,7 g/l
c1.V1=c2.V2
26,7.0,5=c2.9,5
c2=1,4 g/l
Takže výsledek je 1,4 g/l???
Zdravím,
při Tvém minulém dotazu jsem začala pročítat návod (edit: původně jsem si myslela, že je to návod ze školy autora dotazu, ale je to návod z FT UTB ze str. pana doktora Romana Slavíka).
ano, pro výpočty vstupních teoretických koncentrací bych také vycházela z popisu bodů 2.3.1 a 2.3.2. Pokud vidím dobře, tak používáte koncentraci mg/l, to ještě převeď , co jsi vypočetl v kroku "c(methanol)=26,7 g/l"
Potom používáš směšovací rovnici, napravo má být celkový objem roztoku 26,7.0,5=c2.(9,5+0.5). Jen poznámka - vzhledem k malé koncentraci methanolu můžeme zohlednit tento směšovací vzorec, při velkých koncentracích by úplně korektní nebyl vzhledem k rozdílu hustot a neaditivitě objemů.
↑ jelena:ten návod není od nás, tak jej prosím smažte ten odkaz, ale díky
↑ jelena:RÁD BYCH TO PROSÍM SMAZAL, MOC PROSÍM, JE TO PŘÍSPĚVEK, KTERÝ BY SE ZDE NEMĚL OBJEVIT Z DŮVODU VÝUKY
↑ vevercjaaaa:
co je nevhodného v tématu? Návod je dostupný online z materiálů ke studiu (úplně dole). Není to úplně běžná úloha analytické chemie (viz koncentrace spíše pro technologické procesy, než obvykle v analytice), je dobré vidět návod, jinak bych napsala, že koncentrace označena písmenem c je obvykle koncentrace molární.
Pokud s mým návrhem směšovací rovnice nesouhlasíš, tak ho nemusíš používat. Opravdu nevím, jak by to mohlo vadit výuce. Toto je "slušné fórum" s vyřčenými záměry.
↑ jelena: poslal jsem Vám to na email i do soukromé zprávy, prosím můžete mi ještě s nečím pomoci v soukromých zprávách? Moc prosím a děkuji za rady, je to dobře.
↑ vevercjaaaa:
V souvislosti s požadavkem na mazání tohoto tématu jsem oslovila autora návodu a vedoucího předmětu pana doktora Romana Slavíka. Za odpověď děkuji - dle něho téma má být přesunuto na původní místo a tak přesouvám.
Myslím, že tento názor je naprosto dostačující, aby téma nebylo mazáno. Věřím, že student u vás a jinde dobře rozpozná, kdy jde o drobnou konzultaci při dodržení požadavku samostatné práce (a v tomto tématu to tak vidím) a kdy o podvodné a bezpracné získání hotového řešení.
Rovněž věřím, že obdobné stanovisko mají vyučující, co zde působí, a v takovém smyslu poskytnou i přiměřenou odpověď nebo komentář k problému - viz sekce DIM.
↑ jelena:
dobry den, ale on to muj vyucujici neni, jsem z vut mame nekoho jineho a ten nam to prave nedovolil, takhle se to ma..
↑ vevercjaaaa:
děkuji za upřesnění, ale opravdu nerozumím v čem vidíš problém.
V minulém tématu (promazat jsi ho mohl, protože někdo nereagoval) jsi měl náhledy:
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … zadani.png
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … nnnnn2.png
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … 59_nnn.png
z toho jsem přišla na návod na cvičení. Váš vyučující je garantem vaši výuky, tedy má právo a povinnost vám některou literaturu doporučit, nebo naopak nedoporučit (např. je pro vás moc složitá/jednoduchá, autor/váš učitel používá nezvyklé alternativní názory atd.) A vy to budete akceptovat.
Ovšem já snad mohu v příspěvku používat každý odkaz, který je online a neporušuje autorství, copyright atd., nebo i každou knihu, kterou si obstarám řádnou cestou. Ve svém příspěvku opravím, že návod není váš, ale že ho mám ze str. pana doktora Slavíka.
Tak to bude v pořádku?
↑ jelena: Ano, ale nechtěl bych z toho mít problémy u nás na VUT, o to mi šlo, jestli mi rozumíte..
↑ vevercjaaaa:
no a teď jsou problémy vyřešeny, nebo mám něco mazat nebo něco jiného provádět? Konkrétně, prosím. Děkuji.
Stránky: 1