Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 01. 2009 14:15

Ginco
Místo: Aš
Reputace:   

dukaz vyberu monotonni podposloupnosti

ahoj...nevi nekdo o dobre zpracovanym dukazu vety:

Z každé reálné posloupnosti lze vybrat monotonní podposloupnost. děkuji

#2 30. 01. 2009 13:01

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: dukaz vyberu monotonni podposloupnosti

↑ Ginco:

Přiznám se, že jsem hledal, ale nikde nenašel (nemám ale zrovna u sebe všechny knihy, do kterých bych se chtěl podívat). Napiš zdroj důkazu, ze kterého čerpáš ty. Pokud žádný takový důkaz nemáš, bylo by dobré takový důkaz napsat. Myslím si, že by to takový problém nemusel být.

#3 30. 01. 2009 13:32

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ Ginco:

Pokud mezi monotonní posloupnosti řadíš i konstantní posloupnosti, pak by to neměl být problém. Stačilo by vyjít z věty, která říká, že každá reálná posloupnost má alespoň jednu hromadnou hodnotu. Rozdělíš členy posloupnosti do tří disjunktních množin, členy které jsou menší, rovny nebo větší než tato hromadná hodnota. Alespoň jedna z těchto množin je nekonečná. A z ní budeš konstruovat monotonní podposloupnost. Tak nějak by to mohlo jít.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#4 30. 01. 2009 13:50 — Editoval jelena (30. 01. 2009 13:50)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás :-)

Otázkam s důkazy obvykle se snažím vyhnout, ale jen tak pro zajimavost, zjistila jsem, že tato otázka je docela populární na Východě. Jeden z důkazů je zde:

http://ru.dleex.com/read/?7275 - na str. 73. теорема 16

Jak je to důkaz kvalitní, neumím posoudit.

#5 01. 02. 2009 15:45 — Editoval Ginco (01. 02. 2009 15:48)

Ginco
Místo: Aš
Reputace:   

↑ jelena:

Díky za link, ale azbuka mi dela trochu problem...

↑ Marian:

našel jsem tento důkaz...řeší se to přes "Peak Pointy" , ale nezda se mi to jako nejhezci dukaz

tedy důkaz .

máme posloupnost {a_n}, zadefinuju si p pojem Peak Point( dále jen PP ) := $(p\in{N}\wedge\forall{n\in{N}}:n>p \Rightarrow {a_n<a_p})$

Možnosti, ktere mohou nastat, při čemž může nastat právě jedna z nich :

1) existuje nekonečně mnoho PP : ostře rostoucí posloupnost {p_i}(i -> oo) => p_1 < p_2 < p_3 < ...   =>a_{p1} > a_{p2} > a_{p3} > ...
což je podle mě dostatečný argument pro monotoonii posloupnosti

2)existuje konečně mnoho PP : {p_i}(i -> n)..zadefinuji si k_1 := P_{n} + 1 => k_1 není PP => $\exists{k_2}\in{N}: k_2 > k_1 \wedge a_{k_2} >= a_{k_1}$ =>
=> $\exists{k_3}\in{N}: k_3 > k_2 \wedge a_{k_3} >= a_{k_2}$

úplnou indukcí dostanu posloupnost {k_i}(i -> oo), která je ostře rostoucí a posloupnost a_{k_i}, která je rostouci( neklesající)

3)$\not{\exists} PP$ => k_i := 1 a dále viz  2)

může mi nekdo jen treba slovy vysvetlit ten princip? 1) jsem pochopil... horsi je s tou trojkou

#6 01. 02. 2009 18:15

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Důkaz se dá vést analogicky s důkazem Erdös-Szekereszovy věty. Viz http://en.wikipedia.org/wiki/Erd%C5%91s … es_theorem

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#7 02. 02. 2009 01:00

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Ginco:

Zdravím :-)

pokud to trochu pomůže, tak tady je veeeelmi neupravený překlad textu ze str. 73, pokud do mezer doplniš matematické zápisy, snad to bude dávat smysl:

Теорема 16 . Každá posloupnost reálných čísel obsahuje monotonní podposloupnost.

Рассмотрим множество.... - меjme množinu M:=…

Если М бесконечно и..... - Pokud M nekonečná a M = 

то согласно определению множества М имеем..... - Pak  v souladu s definici množiny M máme ---

строго возрастающую подпоследовательность.... - ostře rostoucí podposloupnost

Если М конечно, то пусть n(1) – наименьшее натуральное число такое, что.... - Pokud M je konečná množina, pak nechť n(1) – nejmenší přirozené číslo takové, že...

так как...- Jelikož n(1)...., то – tedy  .....

аналогично, так как... и т.д. - analogicky, jelikož ..... atd.

Таким образом получим невозрастаюшую подпоследовательность.... - Тakto získáme nerostoucí podposloupnost.....

Moc se omlouvám za kvalitu tohoto překladu :-(

Zápatí