Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 03. 2014 20:52 — Editoval liamlim (11. 03. 2014 20:58)

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

kontrola postupu

V tématu na fóru jsem zmínil část (1), kterou jsem poté použil při tvorbě příkladu. Příklad bych také velmi rád použil ze závěru postupu, který se nachází ve skryté části (pozor! je zde vyřešena část (1) z mého předchozího tématu). Dávám to sem protože si nejsem hlavně u poslední části vůbec jistý, jestli všechny úpravy, které jsem provedl platí.

S posledním vztahem by šlo jistě vymyslet nějakou zajímavou nerovnost. Jako zadání příkladu tedy může být:

Ověřte správnost následujícího postupu a vymyslete nerovnost, která nějaké z těchto vztahů využívá (ono to jde, pěkně sčítat mezi sebou, atd.) Tak jsem ostatně došel k nerovnostem (2) i (3).

Pozn.: Postup jsem rozdělil do pěti bloků. Pokud by někdo nalezl chybu, stačí napsat v jakém bloku se tato chyba nachází.

edit.: Nějaké návrhy, jak za pomoci $a+b+c = 1$ upravit  $\sum_{\text{cycl}}2a^2b^2$? Napadá mě, že možná nějak půjde využít $a^2+b^2+c^2 = 1 - 2(ab+bc+ca)$... ale nejsem si zatím jistý tím, jak to provézt.

• (téma jako vyřešené označil(a) liamlim)

Zápatí