Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer.
Prosím, jak bych správně zintegrovala takový výraz? vlevo vím, že mi vznikne w. Ale pravá strana? Samozřejmě tam budou nějaké meze. Ale to teď není důležité. Vlevo od w0 po w. A vpravo samozřejmě od t0 po t. Ale ten samotný člen vpravo? Je to jako podíl. Ale neumím takový podíl zintegrovat dle t. Takže jsem zkoušela substituci, která mě směřuje na 0, nebo vůbec není řešení. Děkuji.
Aha, nevěděla jsem, jak ten vzorec s ln použít. Zkusím to schválně spočítat. Děkuji mockrát.
↑ lucka14lucky:
děkuji, ale to potom máš zvláštního na scanu napravo, jelikož 1/A můžeš vytknou před integrál a integruješ , tak to s integrálem od 1/t moc společného nemá.
Funkce je nějak zadána, co to je? Děkuji.
Zdravím i kolegu Jj (ve skrytém příspěvku) - vypadá to, že výpočet souvisí s úlohou v sekci Fyzika a pokud rozumím zadání, tak N je počet otáček? Děkuji.
Teď jsem Vám to chtěla akorát posílat, že to souvisí s tou úlohou. Ano - N jsou otáčky.
↑ lucka14lucky:
tu úlohu (část a) bych si představila tak: se požaduje délka navinutého lana (můžeme předpokládat, že průměr lana je zanedbatelný oproti průměru bubnu) - za jednu otáčku se navine , potřebujeme počet otáček za dobu, kdy buben se roztočí na obvodovou rychlost v=5 m/s. Ze vztahu určíme .
A teď bychom potřebovali využit vztah pro ze zadání a určit odpovídající . Jak to vidíš a jak to vidí kolega Ji.? Děkuji.