Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ bsft:
Zdravím :-)
Já nevím, kterým směrem se mám hnout - chybí totiž "kam směřuje n".
Ale obvykle pomiže rozšířit do výrazu (a-b)(a+b)
Ale chtelo by to upresnit zadani.
OK?
Tak to mi vyšlo, takže díky za radu. Teď bych zas potřeboval vědět, zda uvažuji dobře v následujícím příkladu: Opět se jedná o limitu posloupnosti, čili n jde do +nekonečna
. . . . . pod odmocninou si vytknu n a celý tvar přepíšu na
. . . . . teď se tedy bude blížit exponent obou členů k nule a cokoli na nultou je 1, takže by mi to vyšlo 1*1 a limita by byla rovna 1, je to správně? Díky.
↑ bsft:
Editace: v 15.00 jsem se podívala na své dílo a nějak nerozumím, proč jsem napsala toto:
"není to nejvhodnejsi úprava - vzníká "nekonecno na nultou" (2x dokonce) a to je výraz neurcitý."
Když pak používám v podstatě stejnou myšlenku (jasný důkaz, že před poledném psát nemám)
Navrhla jsem tuto úpravu (moznost 1) (kterou téměř navrhuje kolega):![kopírovat do textarea $\sqrt[n]{(2n^2+n)}=\sqrt[n]{n(2n+1)}=\sqrt[n]{n}\cdot \sqrt[n]{(2n+1)}$](/mathtex/63/6320e4aba733ac088346c59f9e0a0263.gif)
limita
je 1, je potreba upravit odmocinu nad (2n+1) na

budeme hledat limitu>![kopírovat do textarea $\sqrt[n]{n}\cdot (\sqrt[2n+1]{(2n+1)})^{(2+\frac{1}{n})}$](/mathtex/01/01a236733dd81191add49b6ca507b896.gif)
vysledkem by melo byt po dosazeni vyrobeneho vyrazu do zadani limity 1 * 1 * 1^2 = 1
Jina cesta - myslím, že je schůdná:![kopírovat do textarea $\sqrt[n]{(2n^2+n)}=e^{\ln \sqrt[n]{(2n^2+n)}=e^{\frac{\ln (2n^2+n)}{n}}$](/mathtex/0b/0b27f3097dc4463fa074944967c4183a.gif)
to znamená, ze budu hledat pouze limitu
, hodnota teto limity se pouzije jako mocnina pro e.
Zduvodnila bych, ze limita posloupnosti má stejnou limitu jako funkce
a pouziji l'Hospitala
-----------
Prubezne jsem nekam dosla, nikdo jiny nic nenapsal...
Vim, ze na svou hlavu privolam spravedlivé pokárání odborníku. Ale v tuto hodinu je mi to celkem jedno. Editace - pohledu na své dílo v 15.00 editovala jsem poznámku k možnosti 1
Odbornou verejnost srdecne zdravím :-)
Díky!
Nový problém.
. . . když vytknu "n" tak po zjednodušení mi zůstane
což by byla limita = 1, ale k jedničce se to neblíží jak jsem si to vyzkoušel, pak mě ještě napadlo, jakse na to podívám, tak čitatel je větší, jak jmenovatel, takže zlomek bude vždy větší jak 1 a cokoli větší jak jedna na N-tou je stále větší, takže by to šlo do nekonečna, ale nevím jestli to tak můžu dokázat
Jasně, ale 10000 je taky "hodně malé číslo" vzhledem k nekonečnu. Zkrátka si představ, že n může mít třeba milion nul, pak se to k tomu e na cosi prostě blíží. Navíc tadypatrně vyjde
což je vlastně sedmá odmocnina z e.
↑ ttopi:
To si predstav, že aj to s biliónom núl je ďaleko :-) Predstav si číslo, ktoré má toľkoto núl
Bohužiaľ aj toto je stráááááááááááááááááášne ďaleko :D :X
↑ lukaszh:, ↑ ttopi:
Zdravím vás :-)
to vysvětlení na závěr není moc přesvědčivé (hooooooodně nul - to je nějaký důkaz?).
↑ ttopi: zde správně naznačuje, že hodnota limity je "7. odmocnina z e". Ale prakticky se to dá představit takto:
funkce
je hyperbola s asymptotou y=1. Na oboru přirozených čísel k teto asymptotě "klesá" a je konvexní, to znamená, že rychlost klésání se zpomaluje a zpomaluje. Hodnota funkce je pořád větší než jedná.
Tuto hodnotu budeme umocňovat na přirozenou mocninu, bude to funkce rostoucí, ale konkávní - tedy rychlost růstu se zpomaluje a zpomaluje a ke své limite dojde "zdola". Je to tak?
------
Editace: opravila jsem "spomaluje" na "zpomaluje" - neboť změna stavu :-)
↑ jelena:
Ahoj :-)
My se ale nepokoušeli o matematický důkaz. Dotyčný říká, že se mu to nezdá, ale z mého výpočtu, který je správně je to vidět, tak proč to dokazovat? To s těma nulama bylo jen obrazně řečeno, spíše pro představu :-)
↑ ttopi:
Já bych ani takové slovo nevyslovila "matematický důkaz", ale jen "důkaz" - jen se mi nezdalo strašit hromadou nul.
Kolega sice v jiném tématu říka, že graf nelze používat, ale zde je jen prostředek pro vysvětlení, když jsou pochyby.
Ты согласен, милый друг Ттопи, или нет?
bsft napsal(a):
2) Už jsem přišel na to, proč mi testování nevycházelo...úpravy které, ttopi prováděl nejsou to povolené, protože se jedná o nějaké částečné limitování, jak mi bylo řečeno. Kdo si to chce vyzkoušet nebo opravit, tak výsledkem bude
máš na myslí toto zadání:
Zde výsledkem bude ![kopírovat do textarea $\sqrt[7]{e}$](/mathtex/cb/cbf980dc3b6e56e2cfa8cf7ace46fa23.gif)
Co se nezdá na úpravách od kolegy ttopi?
Děkuji :-)