Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 08. 2015 13:38 — Editoval enila (13. 08. 2015 13:38)

enila
Zelenáč
Reputace:   

Parciální derivace

Ahoj, byl by mi někdo prosím schopen vysvětlit jak se dojde k výsledku u tohoto příkladu.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-08/65856_derivace.png

Předem díky

• (téma jako vyřešené označil(a) enila)

#2 13. 08. 2015 16:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Parciální derivace

Zdravím,

pokud nic nepřehlížím, tak na druhém scanu máš postup naznačen - podstatné je snad si uvědomit, že derivujeme součin $y\cdot f(u, v)$, kde $f(u, v)$ je složená funkce složených funkcí (podrobně máš v zadání). Co konkrétně je z 2. scanu problém? Děkuji.

#3 14. 08. 2015 11:16 — Editoval enila (14. 08. 2015 11:42)

enila
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za reakci,
problém byl právě v tom, jak píšete uvědomit si, že derivujeme součin $y\cdot f (u, v)$ protože já to pořad brala jako $arctg(1+y)*f(u,v)$ a z toho tedy plyne první moje otázka, jak to poznám?

Funkci jsem si tedy přepsala takto $z= arctg(1)+y\,\left(\sin \left(x\right)+x^3+2\,y\right)$ (doufám že je to správně). Po zderivování této funkce podle x mi vyšlo $\frac{\partial z}{\partial x}= \frac{\partial}{\partial x}\left(arctg(1)+y\,\left(\sin \left(x\right)+x^3+2  \,y\right)\right)= y\,\left(\cos \left(x\right)+3\,x^2\right)$

Ale teď nerozumím tomu poslednímu kroku z 2. scanu derivace podle xy se přeci provede tak, že se vezme výsledek derivace podle x tedy $y (\cos \left(x\right)+3\,x^2)$ a zderivuje se podle y. To mi pak vychází $ \cos \left(x\right)+3\,x^2$ kde se tedy vezme druhá část výrazu?

Děkuji

#4 14. 08. 2015 12:48 — Editoval jelena (14. 08. 2015 12:55)

jelena
Jelena

↑ enila:

také děkuji,

protože já to pořad brala jako $arctg(1+y)*f(u,v)$ a z toho tedy plyne první moje otázka, jak to poznám?

jak jsi i sama přepsala, v zadání není závorka (1+y), tedy argumentem arctg je jen 1 (arctg(1)).

Funkci jsem si tedy přepsala takto $z= arctg(1)+y\,\left(\sin \left(x\right)+x^3+2\,y\right)$

tak přepsat nejde, jelikož nevíme předpis funkce $f(u, v)$, může to být $f(u,v)=u+v$, ale také $f(u,v)=\frac{2\ln u}{\sin (v+u)}$, nebo něco jiného, proto derivaci po $u$ (nebo po v) zapisujeme jen jako $\frac{\partial f}{\partial u }$ a dle pravidel derivování složených funkcí ještě donásobíme derivaci vnitřní funkce. Zkus to ještě opravit, prosím.

Edit: kapitola 3.4 v odkazu

#5 14. 08. 2015 16:37 — Editoval enila (14. 08. 2015 16:38)

enila
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Dobře tedy první krok jsem znovu napsala pomocí vzorce 3.12 ze zmíněné kapitoly z materiálu, který jste mi doporučila

$z= arctg(1)+y\,\left(f(u,v)\right)$

$\frac{\partial z}{\partial x }=(arctg(1))'+(y*(f(u,v)))'= 0+y*\left(\frac{\partial f}{\partial u }*3x^2+\frac{\partial f}{\partial v}*cos(x)\right)$

Nyní již chápu první krok teď tedy vezmu výsledek, co mi vyšel a zderivuji ho podle y (uvádím to s kompletně s postupem)

$\frac{\partial f}{\partial y }=0+y\left(\frac{\partial f}{\partial u }*3x^2+\frac{\partial f}{\partial v}*cos(x)\right)=y'*\left(\frac{\partial f}{\partial u }*3x^2+\frac{\partial f}{\partial v}*cos(x)\right)+y*\left(\frac{\partial f}{\partial u }*3x^2+\frac{\partial f}{\partial v}*cos(x)\right)'=$$=1*\left(\frac{\partial f}{\partial u }*3x^2+\frac{\partial f}{\partial v}*cos(x)\right)+y*\left(\left(\frac{\partial f}{\partial u }\right)'*3x^2+\frac{\partial f}{\partial v}*0+\left(\frac{\partial f}{\partial v }\right)'*cos(x)+\frac{\partial f}{\partial u }*0\right)=$
$=1*\left(\frac{\partial f}{\partial u }*3x^2+\frac{\partial f}{\partial v}*cos(x)\right)+y*\left(\frac{\partial^2 f}{\partial u^2 } *3x^2+\frac{\partial^2 f}{\partial v^2 } *cos(x) \right)$

Podle výsledku co je nahoře mi to pořád nevychází. Mohla byste mi to prosím zkontrolovat, děkuji.

#6 14. 08. 2015 17:52

jelena
Jelena

↑ enila:

skoro dobře, jen pořád musíš kontrolovat, zda derivuješ složenou funkci, tedy nezapomenou opět zderivovat vnitřek - viz zde závorka y*(...):

$=1*\left(\frac{\partial f}{\partial u }*3x^2+\frac{\partial f}{\partial v}*cos(x)\right)+y*\left(\left(\frac{\partial f}{\partial u }\right)'*3x^2+\frac{\partial f}{\partial v}\cdot 0+\left(\frac{\partial f}{\partial v }\right)'\cdot*cos(x)+\frac{\partial f}{\partial u }*0\right)=$

např. hned u prvního členu v závorce ještě budeš mít $=...+y\cdot\left(\(\frac{\partial f}{\partial u }\right)'\cdot (3x^2+2y)^{\prime}_y\cdot 3x^2+...\)$.
Projdi si tak každou derivaci v závorce, ještě bych řekla, že se podařilo v této závorce přehodit du, dv (v odkazu je vzorec i pro smíšenou derivaci č. 3.17 , ale jak jeden vzorec, tak i druhý se dá odvodit "postupným rozbalováním" jednotlivých složených funkcí).

#7 15. 08. 2015 12:50

enila
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Konečně už mi to vyšlo, děkuji mnohokrát za trpělivost :)

Zápatí