Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
pokud nic nepřehlížím, tak na druhém scanu máš postup naznačen - podstatné je snad si uvědomit, že derivujeme součin
, kde
je složená funkce složených funkcí (podrobně máš v zadání). Co konkrétně je z 2. scanu problém? Děkuji.
Děkuji za reakci,
problém byl právě v tom, jak píšete uvědomit si, že derivujeme součin
protože já to pořad brala jako
a z toho tedy plyne první moje otázka, jak to poznám?
Funkci jsem si tedy přepsala takto
(doufám že je to správně). Po zderivování této funkce podle x mi vyšlo 
Ale teď nerozumím tomu poslednímu kroku z 2. scanu derivace podle xy se přeci provede tak, že se vezme výsledek derivace podle x tedy
a zderivuje se podle y. To mi pak vychází
kde se tedy vezme druhá část výrazu?
Děkuji
↑ enila:
také děkuji,
protože já to pořad brala jako
a z toho tedy plyne první moje otázka, jak to poznám?
jak jsi i sama přepsala, v zadání není závorka (1+y), tedy argumentem arctg je jen 1 (arctg(1)).
Funkci jsem si tedy přepsala takto
tak přepsat nejde, jelikož nevíme předpis funkce
, může to být
, ale také
, nebo něco jiného, proto derivaci po
(nebo po v) zapisujeme jen jako
a dle pravidel derivování složených funkcí ještě donásobíme derivaci vnitřní funkce. Zkus to ještě opravit, prosím.
Edit: kapitola 3.4 v odkazu
↑ jelena:
Dobře tedy první krok jsem znovu napsala pomocí vzorce 3.12 ze zmíněné kapitoly z materiálu, který jste mi doporučila

Nyní již chápu první krok teď tedy vezmu výsledek, co mi vyšel a zderivuji ho podle y (uvádím to s kompletně s postupem)

Podle výsledku co je nahoře mi to pořád nevychází. Mohla byste mi to prosím zkontrolovat, děkuji.
↑ enila:
skoro dobře, jen pořád musíš kontrolovat, zda derivuješ složenou funkci, tedy nezapomenou opět zderivovat vnitřek - viz zde závorka y*(...):
např. hned u prvního členu v závorce ještě budeš mít
.
Projdi si tak každou derivaci v závorce, ještě bych řekla, že se podařilo v této závorce přehodit du, dv (v odkazu je vzorec i pro smíšenou derivaci č. 3.17 , ale jak jeden vzorec, tak i druhý se dá odvodit "postupným rozbalováním" jednotlivých složených funkcí).
Stránky: 1