Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jde o to najít minimum fce
f(x,y) = (x - 9)^2 + (y - 9)^2 (což je čtverec vzdálenosti bodu [x,y] od [9,9])
s vazbou
g(x,y) = x^2 + 3*x - y = 0 .
Toto je typická úloha pro metodu Lagrangeova multiplikátoru , která se snad již dá někde nalézt.
Stručně: Je-li v bodě [u,v] hledaný extrém, pak (jsou-li splněny další předpoklady příslušné věty
a v našem případě splněny jsou) existuje reálné číslo k takové, že
grad f(u,v) = k * grad g(u,v) ,
EDIT: což v našem případě dá spolu s rovnicí g(u,v) = 0 soutavu 3 rovnic o 3 neznámých u , v, k .
↑ Rumburak:
Zdravím :-)
není to příliš razantní přístup k řešení?
zde v tématech SŠ se řešilo: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6357 - příspěvek 12
Ostatně - je jaro :-(
To znamená, že informatikové otevřou Normánská okna maximálních obvodu a plechovky maximálních povrchů - a podobné úlohy doporučuji pohledat v období duben - květen 2008 v tématech VŠ.
↑ jelena:
Ano, takto s nižšími teoretickými nároky je rovněž možno postupovat a zřejmě je to i početně snazší (vede to k rovnici "pouze" 3. stupně), ale podlehl jsem pokušení informovat tazatele (v rubrice o VŠ matematice) o obecnější metodě.
Napadl mne jeden způsob ještě elementárnější:
Je-li B = [u, u^2 + 3*u] bod paraboly, v němž je realizována nejmenší hodnota vzdálenosti do daného bodu A = [9, 9], pak vektor B-A je kolmý k tečnému vektoru paraboly v tomto bodě. Směrnice tečny v bodě B je
2*u + 3 ,
za tečný vektor lze vzít (1, 2*u + 3 ) a z výše uvedené podmínky na kolmost získáme rovnici
1*(u - 9) + ( 2*u + 3)*(u^2 + 3*u - 9) = 0 ,
která je ale opět 3. stupně.
S dovolením bych se vrátil k tomuto zadání.
Po pročtení některých témat zde jsem došel k funkci:
Funkci jsem zderivoval a hledal hodnoty x, pro které je 
Zde je můj první problém - našel jsem "doporučení", že stačí zderivovat výraz pod odmocninou - čím můžu toto tvrzení podložit?
Po úpravě mi vyšly tři nulové body.
a 
Z toho můžu určit lokální extrémy - a jelikož hledám minimum, zbydou mi dva. Ovšem dle zadání hledáme extrémy globální. Jak tedy postupovat dál? Jak vůbec můžu poznat, který z těchto bodů je bodu [9,9] blíže?
Děkuji za odpověď.
↑ phoenixes:
Druhá odmocnina je rostoucí funkce, takže nerovnosti
,
jsou spolu ekvivalentní. Odtud plyne:
pokud některá z funkcí
,
má v některém bodě extrém určitého typu, pak v tomtéž bodě má extrém téhož typu i druhá funkce.
Globální extrémy - pokud existují - najdu tak, že spočítám hodnoty lokálních extrémů a vyberu z nich tu největší (hledám-li abs. maximum)
resp. tu nejmenší (hledám-li abs. minimum).
Existence glob. extrémů je zarušena u spojitých funkcí na uzavřeném intervalu (obecněji na kompaktní množině), kde přicházejí v úvahu i krajní
(hraniční) body, v nichž může být lokální extrém. V jiných případech glob. extrémy nemusejí existovat.
Lokální extrém může existovat i v bodě, kde funkce nemá derivaci.
↑ Rumburak:
Děkuji mockrát za odpověď a vysvětlení.
Vzpomněl jsem si na tuto teorii (spojitá funkce, uzavřený interval) a nevěděl jsem, jak dále, protože ani jedno z toho nemám. Chápu to tedy správně, že pokud mám spojitou funkci na kompaktní množině, tak je zaručeno, že má globální extrémy - a pokud tyto podmínky nejsou splněny, globální extrémy být můžou, ale nemusí?
A ještě se vrátím k tomu, jak určit onen bod s nejmenší vzdáleností k bodu [9,9].. Při určování glob. extrémů jsme na cvičení dosadili pouze do původní funkce a vybírali nejmenší / největší hodnotu. Tady nám ale dosazení do funkce vrátí pouze ony hledané souřadnice - ale jak poznat, který je ten "pravý"? Vybrat tedy nejmenší z lokálních extrémů?
Děkuji za Váš čas a odpovědi.
Hezký den,
Ondra
↑ phoenixes:
Odpověď na první otázku:
ANO, přesně tak.
Ke druhé otázce:
Když vezmeme dostatečně velké (ale konečné)
a okolo bodu
opíšeme uzavřený kruh
o poloměru
, bude UVNITŘ tohoto kruhu ležet i část naší paraboly
. Množina
je neprázdná a kompaktní, takže každá spojitá funkce
definovaná na této množině nabývá na ní svého globálního minima (krátce GM), což platí speciálně i pro funkci
- odpvídající GM označme
.
Je zřejmé, že
bude GM této fce
nejen přes množinu
, ale i přes celou parabolu
, přičemž bod, v němž bude realisováno, bude ležet UVNITŘ
množiny
. Tím je dokázáno, že naše úloha má řešení.
Položme
. Je rovněž zřejmé, že hledané minimum bude realisováno absolutním minimem funkce
, které existuje, při čemž bod
,
v němž je dosaženo, splňuje
(protože funkce
má derivaci všude). Kandidáty jsou pouze body
,
. Z nich vybereme
ten, v němž má funkce
nejmenší hodnotu.