Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 04. 2009 10:30

peena
Reputace:   

slovní úloha

Prosil bych o pomoc s tímto zadáním, popř. nějaký postup řešení:

Na parabole o rovnici y=3x+x^2 najděte bod, který je nejblíže bodu [9,9]

#2 02. 04. 2009 11:18 — Editoval Rumburak (02. 04. 2009 14:21)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: slovní úloha

Jde o to najít minimum fce

f(x,y) = (x - 9)^2  +  (y - 9)^2        (což je čtverec vzdálenosti bodu [x,y] od [9,9])

s vazbou

g(x,y) =  x^2  +  3*x  - y   =  0  .           

Toto je typická úloha pro metodu Lagrangeova multiplikátoru , která se snad již dá někde nalézt.
Stručně: Je-li v bodě [u,v] hledaný extrém, pak (jsou-li splněny další předpoklady příslušné věty
a v našem případě splněny jsou)  existuje reálné číslo k takové, že

grad f(u,v)  =  k * grad g(u,v) ,

EDIT:  což v našem případě dá spolu s rovnicí  g(u,v) =  0   soutavu 3 rovnic o 3 neznámých  u , v, k .

#3 02. 04. 2009 16:25

peena
Reputace:   

↑ Rumburak:

Zatím dík, aspoň vím, kde začít

#4 02. 04. 2009 19:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Rumburak:

Zdravím :-)

není to příliš razantní přístup k řešení?

zde v tématech SŠ se řešilo: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6357 - příspěvek 12

Ostatně - je jaro :-(

To znamená, že informatikové otevřou Normánská okna maximálních obvodu a plechovky maximálních povrchů - a podobné úlohy doporučuji pohledat v období duben - květen 2008 v tématech VŠ.

#5 03. 04. 2009 16:28 — Editoval Rumburak (03. 04. 2009 16:32)

Rumburak

↑ jelena:
Ano, takto s nižšími teoretickými nároky je rovněž možno postupovat a zřejmě je to i početně snazší (vede to k rovnici "pouze" 3. stupně), ale podlehl jsem pokušení informovat tazatele (v rubrice o VŠ matematice) o obecnější metodě.

Napadl mne jeden způsob ještě elementárnější:
Je-li B = [u, u^2  + 3*u]  bod paraboly, v němž je realizována nejmenší hodnota vzdálenosti do daného bodu A = [9, 9], pak vektor  B-A  je kolmý k tečnému vektoru paraboly v tomto bodě.  Směrnice tečny v bodě B je 

2*u +  3 ,

za tečný vektor lze vzít (1, 2*u +  3 ) a z výše uvedené podmínky na kolmost získáme rovnici 

1*(u - 9)   + ( 2*u +  3)*(u^2  + 3*u -  9)  =  0 ,

která je ale opět 3. stupně.

#6 03. 05. 2012 01:51

phoenixes
Zelenáč
Reputace:   

S dovolením bych se vrátil k tomuto zadání.

Po pročtení některých témat zde jsem došel k funkci:

$f(x)=\sqrt{(x-9)^{2}+(3x+x^2-9)^{2}}$

Funkci jsem zderivoval a hledal hodnoty x, pro které je $f'(x)=0$

Zde je můj první problém - našel jsem "doporučení", že stačí zderivovat výraz pod odmocninou - čím můžu toto tvrzení podložit?

Po úpravě mi vyšly tři nulové body.  $x = \pm 2$ a $x=-\frac{9}{2}$

Z toho můžu určit lokální extrémy - a jelikož hledám minimum, zbydou mi dva. Ovšem dle zadání hledáme extrémy globální. Jak tedy postupovat dál? Jak vůbec můžu poznat, který z těchto bodů je bodu [9,9] blíže?

Děkuji za odpověď.

#7 03. 05. 2012 09:25 — Editoval Rumburak (03. 05. 2012 09:40)

Rumburak

↑ phoenixes:
Druhá odmocnina je rostoucí funkce, takže nerovnosti $\sqrt{f(x)}>\sqrt{f(y)}$$f(x)>f(y)$ jsou spolu ekvivalentní. Odtud plyne:
pokud některá z funkcí  $\sqrt{f(x)}$$f(x)$ má v některém bodě extrém určitého typu, pak v tomtéž bodě má extrém téhož typu i druhá funkce.

Globální extrémy - pokud existují - najdu tak, že spočítám hodnoty lokálních extrémů a vyberu z nich tu největší (hledám-li abs. maximum)
resp. tu nejmenší (hledám-li abs. minimum).
Existence glob. extrémů je zarušena u spojitých funkcí na uzavřeném intervalu (obecněji na kompaktní množině), kde přicházejí v úvahu i krajní
(hraniční) body, v nichž může být lokální extrém. V jiných případech glob. extrémy nemusejí existovat.
Lokální extrém může existovat i v bodě, kde funkce nemá derivaci.

#8 03. 05. 2012 09:56

phoenixes
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:

Děkuji mockrát za odpověď a vysvětlení.

Vzpomněl jsem si na tuto teorii (spojitá funkce, uzavřený interval) a nevěděl jsem, jak dále, protože ani jedno z toho nemám. Chápu to tedy správně, že pokud mám spojitou funkci na kompaktní množině, tak je zaručeno, že má globální extrémy - a pokud tyto podmínky nejsou splněny, globální extrémy být můžou, ale nemusí?

A ještě se vrátím k tomu, jak určit onen bod s nejmenší vzdáleností k bodu [9,9].. Při určování glob. extrémů jsme na cvičení dosadili pouze do původní funkce a vybírali nejmenší / největší hodnotu. Tady nám ale dosazení do funkce vrátí pouze ony hledané souřadnice - ale jak poznat, který je ten "pravý"? Vybrat tedy nejmenší z lokálních extrémů?

Děkuji za Váš čas a odpovědi.

Hezký den,

Ondra

#9 03. 05. 2012 11:55 — Editoval Rumburak (03. 05. 2012 11:56)

Rumburak

↑ phoenixes:

Odpověď na první otázku:

ANO, přesně tak.

Ke druhé otázce:

Když vezmeme dostatečně velké (ale konečné) $r > 0$ a okolo bodu $S[9,9]$ opíšeme uzavřený kruh

$K =\{X \in \mathbb{R}^2  ;  |X-S| \le r  \}$

o poloměru $r$,  bude UVNITŘ  tohoto kruhu ležet i část naší paraboly $p$ .  Množina $Q = p \cap K$ je neprázdná a kompaktní, takže každá spojitá funkce
definovaná na této množině nabývá na ní svého globálního minima (krátce GM), což platí speciálně i pro funkci $g(X) := |X-S|$  - odpvídající GM označme $m$.
Je zřejmé, že  $m$ bude GM této fce $g$ nejen přes množinu  $Q$, ale i přes celou parabolu $p$, přičemž bod, v němž bude realisováno, bude ležet UVNITŘ
množiny $K$. Tím je dokázáno, že naše úloha má řešení.

Položme $f(x) := g(x,\,x^2 + 3x)$. Je rovněž zřejmé, že hledané minimum bude realisováno absolutním minimem funkce $f$, které existuje, při čemž bod $x$,
v němž je dosaženo, splňuje $f'(x) = 0$ (protože funkce $f$ má derivaci všude).  Kandidáty jsou pouze body  $x_{1,2} = \pm 2$$x_3=-\frac{9}{2}$ .  Z nich vybereme
ten,  v němž má funkce $f$ nejmenší hodnotu.

Zápatí