Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
"Mě by třeba zajímalo, jak jste se sem na forum vůbec dostali :-)"(c)
Cíleně jsem hledal(a) nějaké Matematické fórum. | 30% - 82 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem studující). | 37% - 101 | |||||
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem vyučující). | 1% - 4 | |||||
Potřeboval(a) jsem řešení problému z praxe. | 3% - 8 | |||||
Fórum mi bylo doporučeno. | 5% - 14 | |||||
Jiná cesta, případně doplním v tématu "O nás :-)". | 4% - 13 | |||||
V čtenářském deníku mi chybela kniha "Stařec a moře". | 1% - 5 | |||||
Hledal(a) jsem zdroj řešení projektů svých studentů. | 0% - 2 | |||||
Hledal(a) jsem kružítko. | 5% - 15 | |||||
Už si nepamatuji. | 8% - 22 | |||||
Počet hlasujících: 228 |
↑↑ Lishaak:
UJEP
Z jakého důvodu se ptáš? Není to proto, aby sis řekl, že na UJEPu je lehká zkouška z analýzy? :-)
.... a máme tu dalšího analýzníka, ano, je to Saturday :-) doběhl do cíle jako první :o)
↑ Saturday:
Analyza trojka ze jo? U koho, u Drahose?
↑ Lishaak: U pultra.. ale nemam z toho moc dobry pocit, rekl bych, ze u ostatnich je to o dost tezsi ;-)
Tak jo, pochlubím se :)
Z matematiky jednička (jsme možná 2 nebo 3 ve třídě, teď nevím), z těžšího semináře taky jednička (tam jsem sám) a z lehčího semináře jsem s jedničkou buďto jediný, nebo budem dva.
Takže úspěch. Alespoň co se týče matematiky.
Já mám z analýzy taky jedničku, ale my jsme měli lehkou analýzu. Ale zase mi zkoušející řekl, že můj výkon byl na informatika velice dobrý a že jsem byl lepší než někteří matematici :-).
Jen pár postřehů z Jarníka
* to, co vypadá jako těžká geometrie, může být celkem jednoduchá analýza: http://vjimc.osu.cz/j19/j19problems1.pdf
* Přemek Mazur z polska, který ještě loni bojoval na středoškolské úrovni, přeskočil první kategorii a ve druhé skončil na sdíleném prvním místě: http://vjimc.osu.cz/j19/j19results2.html , ale ani on si neporadil se čtvrtou úlohou: http://vjimc.osu.cz/j19/j19problems2.pdf
* v první kategorii jsme já i kolega Kubaz skončili v první třetině: http://vjimc.osu.cz/j19/j19results1.html
* kolega Marian byl v televizi: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/4 … h-ostrava/ -- sedí za katedrou a baví se s ním docent Hančl
↑ halogan: ↑ Kondr:
Gratulujem ku krásnym výsledkom :) Aspoň má toto fórum vysokú kvalitatívnu úroveň, čo po stránke mozgov :o) to po stránke takýchto úspechov. ↑ halogan: môžeš ma trochu oboznámiť o aké testovanie ide?
↑ lukaszh:
Je to forma přijímaček, kterou akceptuje asi 50 fakult v ČR. Je to takové... netradiční. Resp. neptají se na klasické výsledky (alá SŠ), ale spíše na více "zpracované" výsledky. Např. vyjádři poměr různých objemů, vypočítej sinus odchylky dvou přímek (jedna obecně, druhá parametricky), součty řad dost netradičně apod.
Abych ilustroval složitost - z 30 bodů stačí 15 bodů k percentilu 90. 21 je už 97, 27-28 je 100. Aspoň tak to bylo minule. Teď je laťka výše, na 100 % je potřeba plný počet bodů. (pokud jsem tam teda něco nepokazil)
↑ halogan:
Tak to gratualce k pěknému výsledku -).
Jinak doufám, že si Ivana užila pěkný svátek..
↑ halogan:
Ahoj:)
taky gratuluju ke stovce, obvzlast kdyz to neni zadna prca. me osobne to prislo docela tezky, jeden priklad sem nestih(zrovna ten sinus dvou primek), jeden mam nejspis spatne, a hafo sem jich natipoval.
ale jeden priklad mi nejde do hlavy. zadani je "v pravidelnem 2009-uhelniku vyberte nahodne tri vrcholy, jaka je pravdepodobnost ze budou tvorit pravouhly trojuhelnik". podle me odpoved je 0, protoze aby si moh v tom n-uhelniku sestrojit pravouhlej trojuhelnik, tak thaletova kruznice nad nejakou dvojici bodu musi protinat nejakej treti bod. kdyz n je sudy tak to de, ale kdyz n je lichy tak vazne nevim. u 3 ani 5 to nejde, a nenepada me zadnej zpusob jak behem tech 3 minut tam prijit na to jestli to de u 2009 uhelniku. co si o tom myslis?
chytak byl taky v tom ze jako odpovedi byli 4 moznosti nejaky normalni nenulovy cisla, a posledni "ani jedna z A - D neni spravne".
↑ Alesak:
Nakreslil sem si petiuhelnik. Zjistil sem, ze to v nem nejde. Usoudil jsem, ze to nepujde pro zadny (2k+1)uhelnik a dal jsem za E.
Edit: resp. aby to v nejakem nuhelniku mohlo fungovat, tak musi byt ty dve strany rovnobezne. Coz u lichouhelniku neudelas.
↑ halogan:
to je ale pravda, takle resit me to nenapadlo.
kazdopadne to je docela chytak, kolik lidi mohlo napadnout ze to neni klasickej priklad na pravdepodobnost ale na geometrii
Halogan má samozřejmě s tím 2009-úhelníkem pravdu, ale nějak mi nedochází argument s rovnoběžností stran.
Alesak napsal(a):
thaletova kruznice nad nejakou dvojici bodu musi
protinat nejakej treti bod
To je přesně ono -- pokud by taková thaletova kružnice existovala, musela by procházet třemi vrcholy n-úhelníku, tedy splývat s kružnicí jemu opsanou. Opsaná kružnice ale pro žádné dva vrcholy není kružnicí nad průměrem určeným těmi vrcholy (to je pro liché n vidět).
↑ Alesak:
Proto mám tyhle příklady rád :))
Pěkné věci tam byly. Nějaké byly celkem zapeklité.
Ještě průsečík logaritmické funkce s funkcí lineární jsem řešil víceméně graficky. Jinak jsem fakt netušil.
↑ Kondr:
to je pravda, kruznice je urcena tremi body, a jedina kruznice ktera prochazi tremi body pravidelneho n-uhelnika je kruznice opsana, ale ta neni pro zadny dva thaletova. ja sem premejslel jak dokazat ze pro jakykoliv dva body thaletovo kruznice neprochazi tretim, ale ze to je az takle jednoduchy me nenapadlo.
↑ halogan:
to sem resil tak ze sem si rek ze ta linearni fce klesa s kazdym x o jedno y, a nahodou ten logaritmus pro x = 2 byl 1, stejne jako ta primka. takze spravne byl imho ten jeden interval tusim (1;2>
pro ostatni: byl tam priklad
Funkce nalevo je rostoucí, funkce napravo klesající, mají proto nejvýše jeden průsečík. Protože jsou obě spojité, pak je tento průsečík na intervalu [a,b]
právě když log_2(a)<=log_2(b) a -a+3>=-b+3 nebo naopak. Pokud tam byly intervaly, šlo to řešit bez hádání. Jinak je potřeba použít Lambertovu funkci, kterou stejně člověk "z hlavy" nevyčíslí.
↑ halogan: Skvělý výsledek, gratuluju. Já jsem dosáhl pouze 96 percentilu. Ale i tak mi to stojí za to, abych si vystavil krásný certifikát :).
↑ halogan:
fakt tam bylo x - 1? takze mam asi -1.2 bodu, achjo. jeste ze nad 20b to skoro neni poznat:)