Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Smyslem této speciální sekce je usměrnit diskuze týkající se projektů z Diskrétní matematiky na VŠB. (aktuální stránka)
Fórum poskytuje prostor pro řešení případných nejasností v zadání příkladů, patří sem i odpovědi na stručné a jasně formulované otázky týkající se dílčích částí aktuálních projektů.
(Správně: "Musím v příkladu XY řešit i případ, kdy n=0"? Špatně: "Vůbec si nevím rady s příkladem XY, prosím pomožte!")
Nepatří sem celá řešení projektů ani podstatné části řešení, neboť ty jsou smyslem samostatné práce každého studenta. Mějte na paměti dvě věci:
1) žádný z vyučujících nemá povinnost číst a odpovídat dotazy na tomto fóru. K zodpovídání dotazů primárně slouží vyučovací hodiny a konzultační hodiny.
2) každý vyučující může číst příspěvky na tomto fóru a zohlednit dostupné materiály při hodnocení projektu, zejména originalitu a případné plagiátorství konkrétních částí.
Téma bylo založeno v dobré víře, že pomůže zúčastněným zodpovědně zvládnout látku Diskrétní matematiky. Je na nás, uživatelích, zda si tu vybudujeme tvořivou atmosféru v duchu fair play.
Aktualizováno (11.11.2013, 22:56, Jelena):
* shrnutí projektů roků 2010,
* zadání projektů DM 2011.
* k zadání projektů DM 2012
* Zadání projektů DM 2013
Aktualizováno (11.11.2016, PetrKovar):
* Zadání projektů DM 2016
Aktualizováno (17.11.2017, Jelena):
* zadání projektů DM 2017
Aktualizováno (26.11.2019, Jelena):
* Zadání projektů DM 2019
Aktualizováno (19.11.2023, petrkovar):
* Zadání projektů DM 2023
----------------
It is with great reluctance that I have agreed to this calling. I love democracy. I love the Republic. The powers you give me I will lay down when this crisis has been abated!
--- Palpatine as newly elected Supreme Chancellor
↑ petrkovar:
Dobrý den,
chci se jenom zeptat - je tedy povolené (příp. vítané) odpovídat na dotazy v této sekci, nebo to má být za každých okolností ponecháno na vyučujících z VŠB?
děkuji.
↑ OiBobik:
Zdravím,
určitě ve všech sekcích je povoleno (dokonce vítáno :-) odpovídat, zejména za dodržení této zásady - podpora samostatné práce. Navíc kolega, pokud jde o odpověď, není VŠB :-)
Věřím, že vážený drsný Moderátor sekce pan Petr Kovář nebude mít námitky.
↑ jelena:
Skvělé. : )) Já v tom mám vždycky zmatek, protože se bojím, abych neradil někomu něco, co, tak řečeno, nemá být razeno. Děkuji
Aktuální zadání akademického roku 2012/2013 jsou zde.
Očekává se, že studenti při kladení otázek
- budou postupovat "zkusil jsem úlohu řešit tak a tak", případně "začal jsem tím, že ... a nevím jaký je alší krok",
- nikoliv jen kopírovat zadání s dovětkem "poradí mi někdo s tímto příkladem".
Pěkný den,
pracuji především v Excelu. Řekněme, že mám klasický čítač i (posloupnost čísel, 1, 2, 3, ...) představující kroky výpočtu. Experimentálně jsem dospěl k tomu, že můj problém, kterému říkám reset na čísle R bez nuly (např. 1, 2, 3, 1, 2, 3, ...), kde R = f(i), řeší funkce MOD (i + R - 1, R) + 1, jinak zapsáno jako ((i + R - 1) Mod R) + 1. Otázka zní, zda-li lze takový vztah ještě zjednodušit, podobně, jako existují pravidla či věty pro sinus, krácení zlomků atd. U funkce MOD neznám jiná pravidla než pro ab.
P. S. A podobně vztah i - R * (QUOTIENT(i + 1, R))
↑ xlnc:
Zdravím,
toto téma je informativní pro sekci "Projekty a příklady z Diskrétní matematiky". Založ si, prosím, vlastní téma viz pravidla, nejspíš v sekci Ostatní. Děkuji.
Aktuální zadání akademického roku 2014/2015 jsou zde.
Očekává se (jako každoročně), že studenti při kladení otázek
- budou postupovat "zkusil jsem úlohu řešit tak a tak", případně "začal jsem tím, že ... a nevím jaký je další krok",
Pro úplnost - studenti mají odevzdávat projekty do elektronického systému odevzdávárny, který automaticky kontroluje odevzdané práce na plagiáty.
Aktuální zadání akademického roku 2015/2016 jsou zde.
Očekává se (jako každoročně), že studenti
- se budou ptát "zkusil jsem úlohu řešit tak a tak", případně "začal jsem tím, že ... a nevím jaký je další krok",
Projekty se opět budou odevzdávat do elektronického systému odevzdávárny, který automaticky prověřuje plagiáty.