Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, mám problém s dôkazom tejto nerovnosti. Mám ju dokázať v tvare:
Kde .
Začal som takto:
Pri označení:
Dostávam tvar:
Upravujem:
Keďže na oboch stranách nerovnice stoja kladné čísla, môžeme beztrestne odmocniť:
Čo vlastne znamená:
Kde je kvadratický priemer z čísel A, B, C a je aritmetický priemer z čísel A, B, C. Mne sa však táto posledná nerovnosť vôbec nepáči. Zdá sa, akoby som spravil niekde chybu v dôkaze, len ju neviem nájsť. Pomôže mi niekto? Ďakujem.
Ahoj,
nepřijde mi zrovna moc korektní, pracovat s hodnotami >=0 takto, jelikož například A závisí na hodnotách B a C.
Tvoje nerovnost zcela určitě neplatí, proto jsi se nikam nedostal. Pravá strana je nezávislá na A, tím pádem, když je A velké, nerovnost nemůže platit.
Máš ji dokazovat přímo v tomto tvaru?
Nemůžeš ji dokázat například obecně?
Mně se líbí například tento důkaz, který je skoro podobný tomu tvému. Nicméně ponechám pouze jako hint.
Ahoj ↑ Freedy:,
Mas uplne pravdu, ze tvoj dokaz je uzitocne poznat.
Na koniec sa najde v skoro vsetkych knihach, ci prednaskach.
Ale mozeme sa pytat ci vobec existuju ine dokazy.
Tak otvorim nove vlakno tykace sa tejto temy ( v didaktike).
Pozdravujem ↑ Rumburak:,
Tato nerovnost, plati v prehilbertovskych priestoroch ( co v konecno rozmernych priestoroch su euklidovske priestory). Version ako v tomto vlakne dokazal v 1859 Buniatovski a neskor vseobecne Schwarz.
↑ Rumburak:,
Dalsi doplnok je tu
http://forum.matweb.cz/viewtopic.ph … 00#p512000