Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nemohl by mi někdo s rozkladem na parciální zlomky:
Zasekl jsem se na tom, jak rozlozit jmenovatel, zkousel jsem ruzna postupna vytykani, ale to se zda, ze k cili nevede.
@plisna: studoval jsem to Hornerovo schéma a pochopil jsem, jak to funguje - je to na rychle spocitani hodnoty polynomu, ovsem pro ty hodnoty, ktere ty uvadis je stejne rychle spocitat to z hlavy. Nebo se dá použít to H. schéma ještě nějak jinak pro můj účel? (tzn. abych to rozložil)
@Marian: Zkusil jsem si to hodit do Mathematici a dostanu stejnou odpověď, já mám problém v tom, že nevím, jak udělat rozklad jmenovatele - ty jsi to "videl" nebo jsi k tomu nějak došel? Povedlo se mi to v pohode dopocitat s tim Jeleninym rozkladem.
@Jelena: Děkuju, já bohužel udělal numerickou chybu a proto mi tam pořád vycházel rozklad (x-1)(x^3 ...) a nevěděl jsem, co s tím x^3 (parciální zlomek se z toho dělat nedá)
Saturday napsal(a):
@plisna: studoval jsem to Hornerovo schéma a pochopil jsem, jak to funguje - je to na rychle spocitani hodnoty polynomu, ovsem pro ty hodnoty, ktere ty uvadis je stejne rychle spocitat to z hlavy. Nebo se dá použít to H. schéma ještě nějak jinak pro můj účel? (tzn. abych to rozložil)
Polynom má celočíselné koeficienty. Pokud tedy má celočíselný kořen, musí to být dělitel absolultního člene, tj plus nebo minus jednička. Po najítí kořene se obvykle dělí kořenovým činitelem, aby se nížil stupeň a zjistila násobnost. Toto dělení se dělá pěkně také hornerovým schematem, jsou to ty čísla v řádku. viz např. http://old.mendelu.cz/~marik/kvizy/horner.pdf a nebo možná pomůže i http://old.mendelu.cz/~marik/prez/puleni-cz.pdf
Stránky: 1