Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 05. 2009 11:42

maity-star
Zelenáč
Reputace:   

Linearni regrese

Ahoj, jsem matematicky a statisticky neumělec. K tomu se priznavam hned ze zacatku. bohuzel musim resit priklad, se kterym opravdu nevim, jak hnout a byla bych komukoliv z Vas velmi vdecna, kdyby mi pomohl...

Zadani je nasledujici:

Mam roky a pocet vyskytu udalosti v nich - data dodam, pokud nekdo budete vedet co s tim...

1) mam udelat graf, ten zvladnu
2) Mam model
http://forum.matweb.cz/upload/957-vzorec.png

Mam najit odhady parametru beta jedna az tri.

3) Hypoteza 0: Beta3=0 proti Hypoteze 1: Beta3 se nerovna 0

a to na hladině významnosti alfa=0,05

4) Predikovat stav pro rok 2009 a intervalový odhad na hladině významnosti alfa=0,05. Interval bude založený buď na parabole nebo na přímce.

Dokážete mi s tím někdo poradit? Já jsem opravdu tak nějak v pasti a potřebuji s tim hnout...

dik

#2 17. 05. 2009 13:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Linearni regrese

↑ maity-star:

Zdravím,

nikdo nereaguje, ale ne z důvodu, že by to byl neřešitelný problém, ale proto, že se obtížně radí k celé metodice zpracovní dat.

Samotný postup není nějak obtížný - teorie a vzorový příklad se stejnou modelovou funkci je uveden třeba v těchto materiálech: http://www.vscht.cz/ktk/www_324/lab/tex … ika/as.pdf (od str. 48 - teorie, příklad 2.18), měl by být i ve vaších studijních materálech.

Pokud to máš zpracovavat "ručně", tak si vytvoř v nějakém tabulkovém procesoru, co používaš, tabulku a pomocné sloupci se vzorci pro výpočet - viz vzorový příklad. Když se zasekneš na významu nějakého konkrétního vzorci, tak se zeptej tady.

Pokud se může počítat pomocí prográmů, tak dobře znám pouze jeden komerční, ale myslím, že se dala stahnout zkušební verze Statistica a byla docela funkční. Nebo snad někdo z kolegů doporučí něco dostupného, děkuji :-)

#3 17. 05. 2009 16:26

maity-star
Zelenáč
Reputace:   

Re: Linearni regrese

↑ jelena:

Ahojda, diky moc, kouknu na to a snad to pujde nejak vyresit... pripadne se tu jeste obratim na Vas... problem je v tom, ze studuji uplne jiny obor nez je matematika ci statistika, jen nas vyucujici opet nabyl dojmu, ze jeho predmet je ten nejdulezitejsti... :)

Diky zatim ;)

Zápatí