Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré ráno,potřeboval bych pomoct s následujícím příkladem.
žena o hmotnosti 60kg se rozběhla a doskočila 4m daleko,přičemž horizontální složka vektrou její rychlosti činila 8 m\s.Jakou práci musela vynaložit při odrazu,zanedbáváme-li odpor vzduchu ?
Výsledek má být 188 J
A pak bych se rád ještě zeptal,když počítáme například volný pád,a máme vypočítat jak dlouho trval,a známe hloubku,tíhove zrychleni a hmotnost,zda tu hmotnost tam musíme zakomponovat ? použil sem vzorec v= a potom v=a*t a mám výsledek a vúbec sem nepoužil tu zadanou hmotnost ?!
↑ Ivana:
Nevím co dělám špatně,ale dosazuju do vzorečku W= za m=60, za v= 8 a vyjde me 1920 ??
Jinak děkuju za vysvětlení a za ten odkaz,je tam sposutu informací.
↑ Johnni.003:
Kinetická energie pohybu je asi .
↑ Ivana:
Panebože ano,děkuji.
Rád bych se ještě zeptal na jeden příklad,přijde mě docela podobný,ale ani tento nemůžu vyřešit.
Kulka o hmotnosti 0,01kg po výstřelu dopadla 3200m daleko,přičemž horizontální složka vektoru její rychlosti činila 800m\s.Jakou kinetickou energie musela získat při výstřelu,zanedbáváme-li odpor vzduchu ? výsledek je 3202 J. Předem děkuji
↑ Johnni.003:.. použij vzorec
kde...
a
po dosazení :
↑ Ivana:
No to sem si také myslel, ale v nabídce možností jsou :
A) 2J
B) 3200J
C) 3202 J -správná odpověď
D) příklad je neřešitelný
↑ Johnni.003:
Zdravím,
energie, kterou mělo těleso na začatku vrhu byla "kinetická" + "potenciální" (tato byla ovšem nulová), součet kinetické a potenciální v každém okamžiku letu je stejný.
V okamžiku maximální výšky kinetická energie přesně "odpovídá" vodorovnému rovnoměrnému pohybu (1/2 mv^2), a ještě je v tomto okamžiku je také složka potenciální energie mgh, která "odpovídá" maximální výšce.
Je to tak srozumitelné?
---------
OT: Velmi moc jsem se rozčilila při čtení ulohy o skákajících ženách. Pokud se budou vydavat penize na studium podobných bludů, tak se ničemu nemůžeme divit - ženy se nerozbíhají, ani neskačou (to je přec děsná slovní vazba), skačou snad sportovkyně, skokanské amaterky, členky oddílu Sokola, cvičenky, (doplnte, co jsem vynechala), ale ne ženy (opět východní výchova, omlouvám se).
↑ jelena: .. Zdravím :-) ,
to otěch skocích je pravda , co píšeš. Někdy ty úlohy jsou opravdu kostrbaté.. No, když se pořád učebnice přepisují .. tak se není , co divit.
OT : Já už mám prázdniny , hurá :-))
↑ Ivana:
Zdravím,
neškodilo by používat pro dvě různé rychlosti dva různé symboly. Pokud vertikální i horizontální rychlost označíme v, může to být velmi matoucí. Stačilo by použít např. dolní indexy x a y nebo h a v (jako horizontální a vertikální).
↑ marnes:... :-))
užívám si , však už budou prázdniny pro všechny coby dup, já , že přecházím na jinou školu si musím vybrat volno dříve . Zatím prší, ale to nevadí je teplo a už rostou i houby , mimo jiné .. :-)