Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 07. 2009 09:24 — Editoval simonaj1 (04. 07. 2009 09:34)

simonaj1
Místo: Chomutov
Reputace:   

binomická věta

Ahoj, rozvoj podle binomické věty chápu až těsně před konec
$(a+b)^4=(a^4)+(a^3)b+(a^2)(b^2)+a(b^3)+(b^4)$, ale ať koukám kam koukám, nemůžu nikde najít jak se dopočítám k tomu  kolikrát, který člen budu mít

#2 04. 07. 2009 09:45

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: binomická věta

↑ simonaj1:

Zdravím,

bohužel, věta není použita dobře - před každým členem chybí binomicky koeficient (n nad k):

http://cs.wikipedia.org/wiki/Binomick%C3%A1_v%C4%9Bta

Kolik členu rozvoje musím být? - pro kontrolu - první člen (a) začíná v rozvoji nejvyšší mocninou (ve tvém zadání je to 4 a konči mocninou 0 - tedy má být 5 členů). Nebo se ptaš na něco jiného?

Jinak zadání na binomickou větu zde bylo vyřešeno hodně, zkus něco pohledat (i pro okopirování naTeXovaných zápisů, ať se nemusíš trapit se zápisem :-)

Ať se vede :-)

#3 04. 07. 2009 09:52

simonaj1
Reputace:   

↑ jelena: vím, že tam má být před každým členem ještě (4nad 0) (4 nad 1) (4 nad 2) (4 nad 3) a (4 ned 4), ale v tom zápisu tom tam neumím dostat, nehledě na to, že to vím, jen nevím jak pak do výsledku dopočítat kolikrát tam ty členy budou např u příkladu (a+b)^2 je ve výsledku a^2 + 2ab + b^2... jak, ale dostanu to, že 1. člen tam bude 1* druhý člen 2* a třetí člen 1*? dá se to nějak vyčíst z těch závorek když rozepisuješ jednotlivé členy?

#4 04. 07. 2009 10:07

simonaj1
Reputace:   

↑ simonaj1: tak už nemusíš, už jsem to pochopila z jednoho předchozího odkazu... díky:-)

#5 04. 07. 2009 10:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ simonaj1:

To je dobře, vydrž, to se určitě pohne :-)

#6 04. 07. 2009 10:17

simonaj1
Reputace:   

↑ jelena:hmmm, no já nevím... matice a množiny byly sice také ze začátku totální španělská vesnice, ale nakonec jsem zmákla zimní semestr jako jediná za 1, ale tohle fakt budu ráda, když odkroutím za 3, nechápu, k čemu je ekologovi takováhle matika a to co sem zatím dávám jsou vážně ty 100% lehčí příklady, pak tam máme vážně špeky, no však já vás s nimi nechám poprat až k nim dolezu:-/ pravdou však zůstává, že mě to docela baví... mám to jak hádanky:-D jen mě mrzí, že kvůli tomu otravuji tolik lidí... holt ta matika ze střední chybí

#7 04. 07. 2009 11:03

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Ahoj, vsimni si, jak rychle tady lide reagujou na tvoje dotazy. Je to proto, ze oni pomahaji radi, cili nikoho neotravujes, naopak, jsme tady pro tebe a podle toho, cos ted napsala jsi jeden z tech, komu tady vsichni s chuti pomohou, protoze veta

"pravdou však zůstává, že mě to docela baví... mám to jak hádanky:-D"

je presne to, co tady vsichni chteji slyset. Rozhodne se s chuti ptej.

Tvuj moderator :-)

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

Zápatí