Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ jarrro:
díky, ale neměl bys k tomu trochu vyšší teorie? přeci jen, netuším, jak se tam dosadil ten logaritmus a ty derivace z derivací mi také nějak unikají:-( učila jsem se dnes logaritmy z knížek pro SŠ, ale tohle jsem tam nenašla, vůbec třeba netuším jak jsi z tohohle
udělal tohle
a u toho prvního příkladu... tady jsem se ztratila úplně...
jediné co vím je, žes o derivoval:-)
už teraz je ten môj príspevok dlhý jak hovado písal som ho asi hodinu keby to mám celé vypisovať doteraz píšem k tým logaritmom
a k tomu druhému dotazu si správne zistila,že ide o lhospitalovo pravidlo čitaťeľa som derivoval podľa pravidla
↑ jarrro: já si tvého času nesmírně vážím, vím, že je v to v tom TeXu hrozně zdlouhavé... jen tedy ještě jedna věc k tomuto... ty píšeš že
ale mě to po dosazení 0 za x nějak nevychází... ve jmenovateli pak přeci dostaneš
což je 0 nebo jsi pak ještě dál derivoval a jen to tu není vidět?
↑ jarrro: díky moc, mohl bys mi prosím ještě pomoct s derivací
? někde tam asi dělám chybu... snažím se podle
ale asi nekde delam chybu
v tomto
v tomto mi vychazi
pokud vezmu
budu se k tomu chovat jako k
fce(g) je pro me to
to jsem derivovala podle
jenze tohle
je pro me
takze to jeste derivuji znovu podle
a pak ty jednotlive derivace postupne poskladam do te puvdni?
↑ Lishaak:
Vážený náš Moderatorče, zdravím srdečně :-)
tato otázka již byla Simoně položena a dokonce (z nepochopitelných důvodů) právě Tobě byla adresovana odpověď, a také pokud Simona má pořad toho stejného učitele, tak ten je zde již vystupoval v jednom tématu, kde jsme pozitivně konstatovali, že pan učitel má lehce netradiční zadání...
Abych nepřerušila debatu, tak to berte jen jako náhled do místních archivních materiálů a klidně v debatě pokračujte.
Ale já se teď drze zeptam našeho váženého Moderátora - není na čase v tématu "O nás :-)" oznámit alespoň telegraficky (tedy stručně), jakéhо pokroku se dosahlo ve vzdělání Moderátorů a jaké jsou další plány? Ať v tom mám dialekticky jasno.
-----------
"Все мы наивные материалисты, думал я. Мы хотим, чтобы все было немедленно объяснено рационалистически, то есть сведено к горсточке уже известных фактов. И ни у кого из нас ни на грош диалектики". А. и Б. Стругацкие "Понедельник начинается в субботу" -
OT 1: teď tuto knihu čtu, už ani nevím po kolikaté, moc se bavím a blahově doufám, že se mi podaří zároveň dopsat návrh řešení zde, už přes hodinu mám rozepsáno :-)
ОТ2 . za OT se omlouvám, ale nemohla jsem vynechat takovou historickou poznámku :-)
↑ jelena:
Ahoj jeleno, take zdravim co nejsrdecneji, vidim, ze mas opravdu prehled co se tady na foru kde sustne, ja uz takovy prehled bohuzel nemam, takze se mi obcas stane, ze trestuhodne zapomenu prezdivku toho, komu jsem zde odpovedel pred ctyrmi mesici. Info o sobe rad podam v k tomu urcenem vlakne.
Simcu zdravim a preju uspechy na matematickem poli. Je to zvlastni, ale mam kamaradku, ktera studuje podobny ne-li rovnou stejny obor tady v Praze a taky maji na muj vkus hodne tezkou matiku. Zajimala by me (zcela vazne) nejaka aplikace principu vysokoskolske matemtiky v oboru zivotni prostredi. Umite nekdo neco takoveho?
↑ Lishaak::-D musíš vydržet až se prokoušu těmi příklady až na konec, třeba tam najdu něco co by bylo aplikovatelné...zatím mi smysl také uniká... když jsem sháněla doučování na zimní semestr, měla jsem s tím hrozný problém, nikdo mi s tím tady nedokázal poradit a jedna Mgr. mi řekla, že s něčím podobným za ní přišla holčina co studovala jadernou fyziku... ale vím, že kluci z matfyz to mají taky v malíku ... takže tak hrozný a nevšední matika to zas asi není, ale do Prahy z Chomutova daleko... fakt je, že v tomto rozsahu je pro nás určitě zbytečná, aspoň zatím, tedy pro Bc. proč nevzít něco teď a pro pokračovatele na Ing. nebo Mgr. přidat další?... ale takhle je to u nás se školstvím celkově, tak proč by to mělo být na VŠ jiné...
Lishaak napsal(a):
Zajimala by me (zcela vazne) nejaka aplikace principu vysokoskolske matemtiky v oboru zivotni prostredi. Umite nekdo neco takoveho?
takove limity asi nejsou potreba, ale mozna matematicka biologie
simonaj1 napsal(a):
fakt je, že v tomto rozsahu je pro nás určitě zbytečná, aspoň zatím, tedy pro Bc. proč nevzít něco teď a pro pokračovatele na Ing. nebo Mgr. přidat další?... ale takhle je to u nás se školstvím celkově, tak proč by to mělo být na VŠ jiné...
Podobne problemy vidime i v Lazove a v Cernych Polich. Asi bude problem dvoustupnove skolstvi. ale to je dost off topic