Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Může mi někdo prosím vysvětlit princip tohoto:
↑ Alesmatikar:
Záleží od toho, čo myslíš pod princípom:
Možnosť 1: Neviem čo je určitý integrál.
Možnosť 2: Neviem čo je Newton-Lebnizov vzorec.
Možnosť 3: Nevyznám sa v označeniach.
Možnosť 4: Je tu.
Nevidím tam žádnou analogii na integraci typu:
↑ ttopi: ↑ Rumburak:
Děkuji mockrát.
↑ ttopi: Myslím, že nemáš správně ty meze.
↑ Alesmatikar:
Budeme postupovat takto:
Nejprve spočítáme neurčitý integrál
(substituce viz ↑ ttopi: ).
Jednou z primitivních funkcí k integrované funkci je , tu použijeme v Newton-Lebnizově vzorci a dostáváme
.
Jak se to veme. Nám bylo ve škole tolerováno a leckdy dokonce i razeno, ať meze nepřevádíme přes substituci, protože to na výpočet primitivní funkce nemá vliv. Pak je snažší dosadit zpět substituci a užit původní, nezměněné meze.
↑ ttopi: Souhlasím s ↑ Rumburak:. Není to o tom, "jak se to vezme".
Buď si někde bokem spočti s tou substitucí neurčitý integrál, nebo možná by se dalo ještě tolerovat něco jako (to je můj momentální výplod - co na to analytik Rumburak?). Ale jen tak neprohnát meze substitucí se mi vůbec nelíbí, i když chápu tvůj přístup.
↑ musixx:
O těhle věcěch se já nerad bavím. Je to z toho důvodu, že chyb podobného ražení se dopouštíme všichni, protože víme, že je to vědomě a jen pro zjednodušení. I tady na foru se takové věci v rámci jednoduchosti vyskytují. Souhlasit se dá s tím, že striktně vzato to špatně je, ale v našich podmínkách je to podle mě úplně normální. Nemám rád perfekcionismus tam, kde je zbytečný.
Jinak díky za reakci :-)
je -2 (newton-leibniz)
v kontextu naseho prikladu (meze plati pro x) je rovno -78
Fíííha, ta stejná věc, ale vychází pokaždé jinak. Ona ta matika je asi opravdu hokej s pímenky. No nic to nikdy nepochopím a radši se to budu učit zpaměti a však ono to v te škole nějak dopadne.
----------
Hm, takto by mohl uvažovat nějaký žáček. Tak je škoda že Topiho učitelé to takto učí - dokonce to učí budoucí učitele matematiky.
Topi za to nemůže, já si konec konců občas dovolím i větší prasárny (ale jenom pokud počítám hodně narychlo, pro sebe, na kousek svačinového papírku, který potom okamžitě ničím). Ale je škoda, že na nějaké pajdě to doporučují jako správný postup.
↑ kaja(z_hajovny):
Zdravím.
To je to o čem mluvím, každý z nás to dělá, pokud ví, že jde takzvaně o prd.
Možná jsem se nevyjádřil přesně. Nám nebylo řečeno "dělejte to takhle, třeba i u státnic". Tam bych si samozřejmě něco takového nedovolil. Bylo nám řečeno něco ve smyslu "U některých složitějších funkcí je po substituci lepší počítat jen primitivní funkci bez mezí a až následně po zpětném dosazení substituce meze využít".
Toto byl ale tak jednoduchý příklad, že jsem tomu převodu těch 10 vteřin věnovat mohl. Už se to pokusím neopakovat.
:-)
↑ ttopi:
Napadl mne další způsob, jak onen problematický zápis zkorektnit, a sice psát zde alespoň (místo ještě korektnějšího ).
Itegrál bychom tedy vnímali ve Stieltjesově smyslu, kde se meze již z definice vztahují k proměnné x.
Stránky: 1