Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
už dávnejšie sa tu riešila zaujímavá úloha. Pri plávaní po internete som si na ňu spomenul a nebol som veľmi spokojný, že zostala otvorená. Úlohu som začal riešiť, ale čisto z geometrického hľadiska. Bol by som rád, keby niekto pridal ucelené riešenie k tejto úlohe, lebo ma skutočne veľmi zaujala. Podobne ako na stránkach p. Maříka, kde ťaháme psa na lane :-) Skutočne pekné využitie dif. počtu.
Začal som uvažovať nasledovne:
(1) Predpokladám, že všetky trajektórie budú mať rovnaký tvar, len budú stočené o 90 stupňov, do štvorca.
(2) Krivky umiestnim do nasledovne
(3) Ak nájdem predpis prvej, viem aj predpisy ostatných. Označím predpis prvej krivky nasledovne
Neviem teraz bližšie definovať množinu X, ale . Podobne druhú krivku dostanem otočením prvej
(5) Spojnica bodov
je rovnobežná s dotykovým vektorom
Sklon spojnice všeobecne pre t je
teda vektor, ktorý určuje jej smer je
resp.
Podmienka pre trajektóriu je teda , alfa nie je konštanta, ale ide o číslo, ktoré udáva pomer medzi dĺžkami oboch vektorov, závisí od t. Tým je vyjadrená rovnobežnosť. Prepísaním do rovníc vzniká systém dvoch dif. rovníc
Funkcia alfa by sa dala vyjadriť pomocou pomeru dĺžok oboch vektorov. Riešením by mala byť trajektória prvej, teda všetkých. Ide mi o kontrolu, či sú úvahy správne, alebo som niečo prehliadol.
Vďaka za názory.
↑ lukaszh:
Řekl bych, že je to všechno dobře.
↑ BrozekP:
Iste, vďaka za odpoveď. Asi to zostane len v rovine numerických riešení.
↑ BrozekP:
No paráda, vďaka za pomoc.
↑ lukaszh:
Dá se to lehce zobecnit pro n-úhelník, teď to řešíme v původním tématu.