Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 10. 2009 19:32

martanko
Místo: banska bystrica
Reputace:   
Web

didaktika 7mej triedy-pomoc

zdravim, tak uz som v tretom rocniku a s predmetom didaktika matematiky sa objavil pre mna dost problem, mame vypracovat zadanie uloh. Ten problem je v tom, ze tento typ slovnych uloh neviem riesit uz od zakladnej skoly..nikdy som to nevedel a len dufam ze niekedy sa to naucim, mohol by mi prosim niekto vysvetlit ako na to? nizsie uvediem tri priklady.

1. Az bude A-ovi tolik let, kolik ma dnes B, bude mit B o 50 let vice, nez meli A a B spolecne v dobe, kdyz A-ovi byly 3 roky. V te dobe bylo B-ovi tolik let co je A-ovi dnes. Kolik let je dnes A-ovi a B-ovi?

2. Az bude mit B tolik let, co ma A dnes, bude mit A 4nasobek let, co mel B pred 25 lety. V te dobe mel A sestinu svch dnesnich let. KOlik lej je dnes A-ovi a koli kB-ovi?

3. Kdyz bude B-ovi tolik let, co je A-ovi dnes, bude mit A 19 let. Kdyz bylo A-ovi tolik let, kolik ma B dnes, byly B-ovi 4 roky. Kolik let je dnes A-ovi a kolik B-ovi?

problem je najcastejsie v tom ze aj ked sa mi podari urcit vztahy vtedy-dnes-potom tak neviem ktore vztahy mam brat ako rovnost.. proste si s tym neviem rady :/ poradi s tym niekto? vopred dik

(ak by niekto vedel vyratat tie priklady bol by som moc vdacny, a prosim berte v uvahu ze to rataju zaci 7meho rocnika, cize maximalne rovnice o 2 neznamych)

#2 03. 10. 2009 19:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: didaktika 7mej triedy-pomoc

↑ martanko:

Zdravím, napíš alespoň, co jsi vymyslel. Jinak Daša, Mašauž se tady řešila (mělo by se vystačit s rovnici o jedné neznamé).

#3 03. 10. 2009 20:48

martanko
Reputace:   
Web

↑ jelena:

zdravim :)
tak robil som to zatim takto.. napr. cislo 3

uvazujem takto.. v ulohe su tri casove linie ktore ti oznacim Vtedy - Dnes - Potom, cize

V                  D                 P
A            y - 4               x                 19

B             4                   y                 x

a zostavim rovnicu kde plati ze P - D plati pre A aj B, a taktiez D - V plati pre A aj B, z toho mi vyslo

19 - x = x -y      a
x - (y - 4) = y - 4

kornemi su x = 10, y = 1 co je nezmysel lebo by to znamenalo ze A mal Vtedy vek 1-4 = -3...

#4 03. 10. 2009 21:30 — Editoval jelena (03. 10. 2009 22:44)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ martanko:

a radej takto: že vypočtu roky Vtedy pro každého a Potom pro každého

V                  D                 P
A            x-(y - 4)          x                 19

B             4                   y                 y+(19-x)

v rovnicích mám, že roků A vtedy = roku B Dnes atd.

x-(y-4)=y
y+(19-x)=x

Vychází to? Já mám trochu ubohé podmínky na psaní, tak takto stručně.

EDIT: už mám slušné podmínky pro psaní.

Tak jen doplnění - Ty jsi v tabulce daval věk osob v určitém období, ale (y-4) je doba, ktera uplynula mezi věkem B, kdy mu bylo y změt do do by, kdy mu bylo 4. Stejně tak, (19-x) rozdíl let, co uplynulo pro A od dneška do všku 19. Ovšem skutečný věk se má počítat tak, že uplynulou dobu přičtu k dnešnímu věku - dostanu věk v období Potom. Nebo odečtu od dnešního věku a dostanu věk v období Vtedy.

Tak hodně zdaru do dalšího počítání :-)

#5 03. 10. 2009 22:52

martanko
Reputace:   
Web

↑ jelena: diky moc :)

Zápatí