Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravim, tak uz som v tretom rocniku a s predmetom didaktika matematiky sa objavil pre mna dost problem, mame vypracovat zadanie uloh. Ten problem je v tom, ze tento typ slovnych uloh neviem riesit uz od zakladnej skoly..nikdy som to nevedel a len dufam ze niekedy sa to naucim, mohol by mi prosim niekto vysvetlit ako na to? nizsie uvediem tri priklady.
1. Az bude A-ovi tolik let, kolik ma dnes B, bude mit B o 50 let vice, nez meli A a B spolecne v dobe, kdyz A-ovi byly 3 roky. V te dobe bylo B-ovi tolik let co je A-ovi dnes. Kolik let je dnes A-ovi a B-ovi?
2. Az bude mit B tolik let, co ma A dnes, bude mit A 4nasobek let, co mel B pred 25 lety. V te dobe mel A sestinu svch dnesnich let. KOlik lej je dnes A-ovi a koli kB-ovi?
3. Kdyz bude B-ovi tolik let, co je A-ovi dnes, bude mit A 19 let. Kdyz bylo A-ovi tolik let, kolik ma B dnes, byly B-ovi 4 roky. Kolik let je dnes A-ovi a kolik B-ovi?
problem je najcastejsie v tom ze aj ked sa mi podari urcit vztahy vtedy-dnes-potom tak neviem ktore vztahy mam brat ako rovnost.. proste si s tym neviem rady :/ poradi s tym niekto? vopred dik
(ak by niekto vedel vyratat tie priklady bol by som moc vdacny, a prosim berte v uvahu ze to rataju zaci 7meho rocnika, cize maximalne rovnice o 2 neznamych)
↑ martanko:
Zdravím, napíš alespoň, co jsi vymyslel. Jinak Daša, Mašauž se tady řešila (mělo by se vystačit s rovnici o jedné neznamé).
↑ jelena:
zdravim :)
tak robil som to zatim takto.. napr. cislo 3
uvazujem takto.. v ulohe su tri casove linie ktore ti oznacim Vtedy - Dnes - Potom, cize
V D P
A y - 4 x 19
B 4 y x
a zostavim rovnicu kde plati ze P - D plati pre A aj B, a taktiez D - V plati pre A aj B, z toho mi vyslo
19 - x = x -y a
x - (y - 4) = y - 4
kornemi su x = 10, y = 1 co je nezmysel lebo by to znamenalo ze A mal Vtedy vek 1-4 = -3...
↑ martanko:
a radej takto: že vypočtu roky Vtedy pro každého a Potom pro každého
V D P
A x-(y - 4) x 19
B 4 y y+(19-x)
v rovnicích mám, že roků A vtedy = roku B Dnes atd.
x-(y-4)=y
y+(19-x)=x
Vychází to? Já mám trochu ubohé podmínky na psaní, tak takto stručně.
EDIT: už mám slušné podmínky pro psaní.
Tak jen doplnění - Ty jsi v tabulce daval věk osob v určitém období, ale (y-4) je doba, ktera uplynula mezi věkem B, kdy mu bylo y změt do do by, kdy mu bylo 4. Stejně tak, (19-x) rozdíl let, co uplynulo pro A od dneška do všku 19. Ovšem skutečný věk se má počítat tak, že uplynulou dobu přičtu k dnešnímu věku - dostanu věk v období Potom. Nebo odečtu od dnešního věku a dostanu věk v období Vtedy.
Tak hodně zdaru do dalšího počítání :-)
Stránky: 1