Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 10. 2009 21:16

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Jak dělíte mnohočleny?

Dobrého večera,

zajímalo mne, jak dělíte polynomy. Nějak jsem se tomu tématu na SŠ vyhýbal a vše dělil Hornerem, ale u složitějších výrazů musím použít "klasické" techniky.

Jsou nějaké jiné techniky mimo tu, kterou se nás snažili naučit? A tedy samozřejmě kromě skládání do součinu, což nejde použít na úlohy se zbytkem.

(Jedná se podíly typu $(x^4 \ldots)/(x^3 \ldots)$)

Přeji příjemný zbytek večera.

#2 05. 10. 2009 21:23

marnes

Re: Jak dělíte mnohočleny?

↑ halogan:Já osobně, kromě tebou uvedených metod, jiné neznám.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 05. 10. 2009 21:28

ivko
Reputace:   

Ani ja o nijakej inej metode neviem.

#4 05. 10. 2009 21:50

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

Také jiné neznám. A nevidím na tradiční metodě nic špatného. Dělili jsme takhle víceciferná čísla, proč tak nedělit mnohočleny?

Vesmír má čas.

#5 05. 10. 2009 22:03

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ halogan:

Také jinou metodu neznám. Používám mírně zoptimalizovanou metodu, na kterou odkazuješ. Princip je naprosto stejný, jen toho tolik nevypisuji. Když zpětně odečítám, prostě podtrhnu to, co se odečte úplně, kde něco zbyde, tak to podtrhnu a napíšu co zbylo. Výhoda je, že nemusím opisovat vše, co ještě zbývá vydělit, také nemusím vůbec nic nějak zarovnávat - co není podtržené se ještě musí vydělitt, ať už to je napsané kdekoliv.

No, nevím, jestli jsem to popsal srozumitelně, ale není to nic  převratného, jen to šetří náplň propisky :-)

---------
Pokud mám někde zdvojená písmmena, tak sse omlouvám, muusíím jee dodatečně mazat. Dochází mi totiž baterky v klávesnici (nemámm zrrovna jiné nabité) a klávesnice paak takhhle  začčne blbnout :--)

#6 05. 10. 2009 22:31

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ BrozekP:

To by šlo, to zarovnávání mě štvalo, mezikrok se ušetří. Sice asi přibyde chyb, ale to se snad časem vypiluje.

Díky.

#7 06. 10. 2009 16:29 — Editoval jelena (06. 10. 2009 21:40)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ halogan:

Zdravím, není to úplně pravda, že skládáním do součínu nejde dělit se zbytkem (část polynomu vyčleniš na zpracování do součínu, něco přidáš, ubereš a dělíš člen po členu) - ale je to v podstatě všechno stejná metoda:

$\frac{x^2-x+7}{x+1}=\frac{x^2+2x+1-3x+6}{x+1}=\frac{(x+1)^2}{x+1}-\frac{3x-6}{x+1}=\ldots$ je to vymyšlene z hlavy bez nějakého estetického citu a jen v náznaku.

Velký EDIT: jak jsem mohla zapomenout na prazdninový integral, který je pravě založen na úpravě výrazů a na dělení člen po členu (důrazně to opakuji v 12. příspěvku a nic :-), az nakonec to vyřešil kolega BrozekP:-) v příspěvku 23.

Zápatí