Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak máš napsané:
a
tak máš prohozené j a n.. (ikdyž nejsou hranice stejné já vím... ale jaks to udělal? :D )
To jsem se snažil popsat zde: ↑↑ BrozekP: (pokud odkaz nefunguje, tak je to příspěvek odeslaný v 12:41 na první stránce tématu).
Ty jo.. s nakreslením toho grafu a těch bodů jsem to pochopil.. příště si to nakreslím raději hned.. dík moc :D po několika hodinách jsem zdárně pochopil celý algorytmus výpočtu :D super :D
↑ Cermix:
Algoritmus :-)
Nemáš zač, rád jsem pomohl.
↑ BrozekP:
kruci.. slovo algoritmus nikdy nevím jak správně napsat.. a vždycky to napíšu blbě :D:D
Matfyz - teoretickou fyziku.
Tak se možná potkáme :D:D Já bych to chtěl studovat.. Ale spíš Astrofyziku. (konečně jsem našel někoho, kdo tam studuje :D ) mám spoustu otázek, ale asi nejdůležitější.. je důležitý průměr ze střední aby mě příjmuli? (jestli je to nutná podmínka)
Pokud se nic od minulého roku nezměnilo, tak berou každého (tj. bez přijímaček, žádné podmínky na průměr - jeden muj cvičící už si stěžoval, že tam chodí lidi, co měli na střední z matiky běžně trojky :-). Ale raději si zjisti podmínky na webu školy www.mff.cuni.cz. (To, že berou každého, ale vůbec neznamená, že by to byla nenáročná škola pro každého - prostě nabereme a vyházíme :-) )
Pokud půjdeš na obecnou fyziku, tak si specializaci vybíráš ve třetím ročníku (tam jsem teď já), první dva roky jsou pro všechny ne-učitele stejný. Jen si můžeš třeba zapsat nějaký předměty navíc, co tě zajímají nebo chceš nastudovat už dopředu, když se na to cítíš.
Bombaa :D bez přijímaček jo? :D Super :D nemaj studenty, tak bez přijímaček.. plevel se oddělí časem :D dík, budeš mi dělat průvodce ( těš se :D )
↑ Cermix:
Doufám, že to neznamená, že se teď na všechno vykašleš :-)
Minimálně maturitu samozřejmě musíš mít :-).
V matematice se všechno dělá v podstatě pěkně a pořádně od začátku (formou definic, vět a důkazů), ale dobrá znalost středoškolské matiky se předpokládá a bez ní bys to měl poměrně těžké (třeba derivovat a integrovat je dobré umět ze střední dobře, ve fyzice to musíš používat dřív než se to v matice probere.)
derivace integrace v pohodě.. (až na nějaké kravské funkce. například vypočítat dálku křivky, která je dána nějakou funkcí ten vzorec je pokud si dobře pamatuju (je to nějaký ten pátek co jsme to probírali, tak pokud by to bylo špatně, tak oprav.
↑ Cermix:
Nemyslíš, že je zbytočné riešiť vzorec na výpočet dĺžky krivky. Je to aj trochu od témy. Ukonči toto OT, ak máš nejaké otázky ohľadom štúdia na MFF v Prahe, tak existuje web a ↑ BrozekP: má v profile dostupnú E-mail adresu, na ktorej ho môžeš kontaktovať v prípade nejasností.
Mám zakládat pro každou blbost jiný topic? sic je to OT, ale ber to prakticky. zeptal jsem se já na něco, bylo mi odpovězeno a momentálně nikdo nemá žádný dotaz ne toto téma, tudíž máme volnou ruku na to. když se to někomu nelíbí, ať si toho jednoduše nevšímá.
↑ Cermix:
Lukáš má pravdu, neměli bychom tady dál rozvádět OT. Kdyby ses chtěl ještě na něco zeptat, založ téma ve fóru Ostatní, můžeme pokračovat tam.
(Kdyby nás tam nějaký moderátor přesunul i s příspěvky od příspěvku ve 20:15, tak by to asi bylo ideální, díky)
Edit: oprava "bysme" na "bychom" (alespoň to nebylo "by jsme" :-). Pomocí hledání na fóru si můžete ověřit, že normálně používám bychom, ne bysme, tohle byl úlet :-)
Lukáš má pravdu, neměli bysme tady dál rozvádět OT...
Neměli BYCHOM :-)
Tak tedy dobrá. Když se budu chtít na něco zeptat (když mě něco napadne ohledně mff) tak půjdu do ostatních
↑ BrozekP:
Zdravím :-)
Vážený Moderátor nám vysvětloval, jak máme dávat odkazy tohoto typu: bychom v podání kolegy BrozkaP (navíc jinou variantu by těžce nesl kolega Olin).
Také nás takto jednou vyhnal pracovat: "Proto by mohla tato plodná diskuse pokračovat ještě poměrně dlouho. Nicméně... co kdybychom se radši soustředili třeba na nějaký nevyřešený problém?" (a to jsme mluvili pouze o absolutní hodnotě v zápisu).
V této souvislosti - když už někdo z vážených moderátorů bude neco přesouvat, tak zde již delší dobu povídá devče samo se sebou bez žádné odezvy, děkuji.
Úplně konec OT a pozdrav :-)
↑ jelena:
Zdravím.
Díky, nenapadlo mě, že by to přestalo po chvíli fungovat, hned to opravím :-)
zde již delší dobu povídá devče samo se sebou bez žádné odezvy
Tahle formulace mě rozesmála, když jsem si ji představil :-)
Opět bych potřeboval sečíst jednu řadu Vím, že tohle není ani algebraická, ani geometrická posloupnost a aky vím že je řadou divergentní, tudíž se nedá sečíst.. proto mě nenapadá jinačí způsob než si to všechno sečíst hezky "ručně".. nezná někdo rychlejší způsob?
↑ Cermix:
Přesně nevím, ale přibližně to je:
EDIT: Jak to tak počítám, tak to platí opravdu jenom velmi přibližně.
Lepší je:
kde gamma je Eulerova konstanta
No, tak jsem zjistil, že jsem špatně pochopil zadání.. v zadání bylo: Král zemřel a jeho 20 synů si mělo rozdělit majetek. první "zaspal" a nevzal si nic. druhý si vzal polovinu majetku. třetí si vzal třetinu zbytku majetku, čtvrtý si vzal čtvrtinu zbytku.. atd až dvacátý si vzal dvacetinu toho co zbylo. Najednou se probral první a vzal si to co mu nechali, jaká část to byla?
↑ Cheop:
Nemyslím, že je to správně. protože apříklad čtvrtý dědic by si dle Tvého vzorce vzal jednu dvanáctinu majetku ale on si vzal přece majetku.. čtvrtý si vzal vlastně zbytek zbytku...
↑ Cermix:
Dědic Vzal Zbývá
--------------------------------------
2 1/2 1/2
3 1/6 (1/3 zb.) 1/3 (1/2 - 1/6 = 1/3)
4 1/12 (1/4 zb.) 1/4 (1/3 -1/12 = 1/4)
5 1/20 (1/5 zb.) 1/5 (atd)
6 1/30 atd. 1/6
7 1/42 1/7
8 1/56 1/8
9 1/72 1/9
10 1/90 1/10
11 1/110 1/11
12 1/132 1/12
13 1/156 1/13
14 1/182 1/14
15 1/210 1/15
16 1/240 1/16
17 1/272 1/17
18 1/306 1/18
19 1/342 1/19
20 1/380 1/20 a tu si vzal opozdilec. (první dědic)
Kdybychom to zevšeobecnili tak zbytek po každém odebrání je:
čili po odebrání dílu dvacátým dědicem zbyde:
a tu si vezme opozdilec.