Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím Vás....
Mám problémy s výpočtem k této animaci http://zamestnanci.fai.utb.cz/~schauer/ … ob4_6.html
Komu animace nefunguje, tak se jedná o golfový míček na tzv. greenu (před jamkou). Mým úkolem je vypočítat, jaká je nastřelená síla golfového míčku v časovém intervalu t=0 – t=4,2s a jaká je síla golfové hole na golfovém míčku během tohoto intervalu. Míček má hmostnost m=0.050 kg.
Vůbec mě nenapadá, jak s tímto začít, jaký vzorec použít?? Našel jsem jen nějaké informace, že by se mohlo jednat o Newtonův zákon setrvačnosti... Prosím Vás tedy o pomoc, každá připomínka bude dobrá!! Děkuji!!
↑ Smigl:
Pardon za hloupou otázku, ale co je to nastřelená síla?
no, protože je tohle překládáno z anglického originálu (v angličtině se tohle spojení označuje jako NET FORCE), tak podle mého názoru to bude síla, kterou musí být íček uveden po pohybu...
A otázka to hloupá nebyla, já sám jsem s tímto měl problémy to vůbec z angličtiny přelouskat, aby to dávalo smysl, tohle jedinné mi dávalo právě smysl :-)
↑ Smigl:
"Net force" je podle mého "výsledná sila". Může být?
Edit: http://en.wikipedia.org/wiki/Net_force
↑ jelena:
Jo, je to výslednice sil.
↑ Smigl:
Mně se to zdá jako rovnoměrně zpomalený pohyb.

Druhou otázku jsem nepochopil - jakou silou působí během tohoto intervalu hůl na míček - když je tam jasně napsaný, že po t=0 už hůl na míček nepůsobí. On nám to někdo vysvětlí.
EDIT: překlep
jo, takže první část tedy počítat přes rovnoměrně zpomalený pohyb a dosadit do základního vztahu pro sílu... díky ti...
Možná to také znamená, že je to síla, kterou musí golfová hů (golfista) vynaložit, aby se míček pohnul právě v tomto intervalu?? Fakt nevím....
↑ Smigl:
Já nevím. Aby se míček pohyboval právě 4,2 sekundy, musíš mu dodat hybnost:
Z toho pak je impuls hybnosti hole:
kde F je síla, jakou hůl působí a
čas, po který hůl tlačí do míčku. Jenomže to není ten čas 4,2 sekundy, to je někdy předtím, ještě před t=0.
↑ Smigl:
Ne, síla není něco, čím jednou působíš a ono to tam pak "někde" je, dokud to nezmizí. To si asi pleteš s energií. Co se týká síly, silou působí hůl před t=0, a potom trávník třecí silou od t=0 do t=4,2.
Ne, že by moje úvahy nějak přispívaly k tomu, abys ten příklad vyřešil :))
↑ zdenek1:
Ah, on to byl chyták. Já si říkal, že to nějak nedává smysl.
↑ KennyMcCormick:
Teď mě dodatečně napadlo, že kdyby se v tom chtěl někodo šťourat, tak by mohl říct, že ta hůl na míček stále působí gravitační silou. Ale stejně nemáme dost údajů, abysme ji mohli vypočítat. :-))
↑ zdenek1:
Naštěstí.
↑ Smigl:
Nulová je síla, kterou na míček během pohybu působí gofová hůl.
Tření tam samozřejmě je, to je ta síla, kterou počítal Kenny v 15:13
takže kdybych chtěl tedy vypočítat sílu tření, tak použiji stejný postup, jako u toho prvního případu??? No zajímavé, v každém případě díky... Napadá mě, dá se v tomto případě počítat ještě něco jiného, nějaká další síla, kromě třecí a gravitační?? ;-)
Opět Vás zdravím, chtěl bych se vás zeptat na jedu věc ohledně zmíněných vzorců od KennyMcCormick o několik příspěcků nahoře. v0 jsem si v pohodě vypočítal, ale nevím, jak to mám udělat s tím časem t. Z animace mi není vůbec jasné, co je čas t0 a co je čas t1. Poradíte prosím někdo?? Zastavil jsem se na mrtvém bodě. Děkuji :-)
↑ zdenek1:Díky... po souštu těchto třecích sil dostanu sílu výslednou, nemýlím se??
v té animaci se míček pohybuje, tím se mění rychlost, mám to dělat vše v časech po půl vteřině, tudíž v čase 0s, 0.5s, 1s atd až do 4.2s...
edit: Respektive mám vypočítat výslednou sílu, to mě napadá jedině sečíst všechny síly, co mi v těch čase vyjdou...
↑ Smigl:
Síla se v čase nemění. Proto je to rovnoměrně zpomalený pohyb. Výslednice sil = třecí síla.
↑ KennyMcCormick:
takže i když se mění rychlost s časem, tak výpočet bude pořád stejný, pokud to dobře chápu...