Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky,
mohla bych vás moc poprosit podle čeho poznám druh limity mám zde jako příklad uvedené tři limity a nevím podle čeho poznat, že jde o (ne)vlastní limitu v (ne)vlastním bodě.
nevlastní limita v nevlastním bodě
nevlastní limita ve vlastním bodě
vlastní limita v nevlastním bodě
Předem moc děkuji za radu a pomoc
↑ halogan:Omlouvám se, špatně jsem zapsala zadání,ale výsledek by měl být správně, je to opsané z knížky - jábych jen chtěla pochopit proč to tak je
nevlastné body sú prvky
ak limita v nejakom konečnom reálnom čísle výjde nekonečno alebo mínus nekonečno tak je to nevlastná limita vo vlastnom bode ak vyjde konečná limita v konečnom čísle tak ide o vlastnú limitu vo vlastnom bode a ak vyjde konečná limita pre x idúce k nekonečnu alebo mínus nekonečnu ide o vlastnú limitu v nevlastnom bode ak x ide k nevlastnému bodu aj hodnota je nevlastný bod tak je to nevl. lim. v nevl. bode
↑ Katarina:
Nemáš tu první a třetí prohozenou?
První vyjde 1 tak by to měla být vlastní limita ne? A třetí vyjde oo...
↑ FailED: prohozené to určitě nemám.
Chodím i na doučování z matiky a ani můj "doučovatel mi to nedokázal vysvětlit a já bych to opravdu chtěla znát a chápat :-(
Vtom autotestu je to hned ten první úkol a dole je k tomu řešení - posílám pro kontrolu[/img]
↑ Katarina:
Jak psal ↑ jarrro:, limita je nevlastní, když má hodnotu
a bod je nevlastní když
, v té knize mají chybu,
takže jde o limitu vlastní v nevlastním bodě a
- to je limita nevlastní v nevlastním bodě
http://www.aristoteles.cz/matematika/li … mity.php#1
↑ FailED:Moc děkuji za vysvětlení i za odkaz, právě jsem se vrátila ze školy, kde jsem si to nechala vysvětlit a taky mi to nesedí s těmito výsledky.
Mohla bych se ještě zeptat na ten příklad b) když je tam lim x jdoucí k nule zprava ( to je jednostranná limita) takže do příkladu dosadím např . 0,1 a takže by měla vyjít 2 na 1/0,1 a výsledkem bude vlastní limita ve vlastním bodě??

↑ Katarina:
Hezký večer přeji.
- dosadím nějaké malé číslo, třeba 1/1000
Takže to vypadá, že to číslo bude čím dál větší podle toho, čím menší číslo dosadím. Bude to tedy nevlastní limita ve vlastním bodě.
↑ halogan:to jako že se to číslo bude blížit k nekonečnu, proto nevlastní limita?

↑ Katarina:
Přesně tak.