Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj můžete mi prosím pomoct s tímto příkladem teprve jsme začli toto téma a nevím co s tím....
Automobil o hmotnosti 1.5 t se pohybuje rychlostí o velikosti v = 60 km/h. Jakou práci W musí motor vykonat, aby se jeho rychlost zvýšila o 40 km/h? Jaký je střední výkon P motoru, pokud zrychlí za dobu t = 10 s?
↑ ewe:
Zdravím, užitečný odkaz
Je potřeba převést jednotky do SI a s pochopením problemu poskládat vzorce.
Práce se výpočte dle vzorce W=F*s,
F je síla motoru F=ma,
s je draha, kterou auto urazí při zrychlení z rýchlosti v_0=60 km/h na v_1=100 km/h.
z údajů o čase t=10s vypočteme zrychlení auta a=(v_1-v_0)/t, vypočteme dráhu s, kterou auto urazí za 10 sekund (je to pohyb zrychlený s počáteční rychlosti v_0=60 km/hod).
Stačí tak?
------
"Promiňte!... já jsem vůbec neuklízel"
↑ zdenek1:
Já bych přeci nepočítala samostatně zrychlení a drahu, ale ze vzorců bych posbírala vzorec pro W, překontrolovala bych, zda mi to sedí v jednotkách a byla bych potěšena, jaké hezké kolo jsem vynalezla (ale dohrala mi ve sluchatkachtaková hezka skladba, tak jsem už jsem neměla důvod pokračovat ve vynálezu). V číselných hodnotách počítám minimálně, téměř vůbec ne.
Děkuji a hezký den :-)