Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, vedení školy se nás rozhodlo v prváku trochu potrápit chemií a za sebe musím říct, že se mu to docela daří :-). Řeším tuto úlohu:
Stanovte hodinový výkon elektrolyzéru při výrobě chloru
elektrolýzou
. Plocha elektrod je
a proudová hustota je
. Výsledek mám napsat v
a také v
. K dispozici mám molární hmotnosti obou prvků a také spoustu dalších molárních hmotností o kterých ale předpokládám, že nebudou potřeba. Poslední známý údaj:
.
Kam jsem došel:
Budu asi dosazovat do dvou Faradayových zákonů elekrolýzy, jejichž kombinací dostanu vzorec
, kde
m je hledaná hmotnost za čas t
M je molární hmotnost NaCl
I je proud
F je konstanta
n je počet elektronů potřebných k redukci/oxidaci jedné elementární částice, tipnul jsem n=2, protože vyrábím 
proudová hustota
,
. Dosazení:
.
Výkon mi vyšel 4 a půl kila za hodinu, ale podle (neoficiálních) výsledků je 19,67 kg/h. S druhou částí si nevím rady, není mi ani jasné, co vlastně znamená ta jednotka
.
Opravíte mi to prosím někdo? Za radu s druhou částí bych byl taky vděčný...
↑ FliegenderZirkus:
Jsme s tebou :-) čísla zkontroluji, až se probudím.
Nm^3 je jednotka pro normální objem (používá se při technickém výpočtu - třeba pro vytápení - jsou přímo ve vyhlášce) - ve vašem materiálu je zde - drobné písmo v příkladu 4/7 i s postupem výpočtu (případně dovysvětluji - ale věřím, že nebude potřeba)
--
k zápisu chemických vzorců - viz můj EDIT 2 a užitečnéservisy pro chemii.
-----
↑ FliegenderZirkus:
vše OK, jen do vzorce se dosazuje molární hmotnost toho, co vzníká, což je chlor
(cca 71 g=0,071 kg - v zadání může byt přesnější) a čas v sekundach (3600 s):
je to v pořádku, co do výpočtu?
------
вставайте, граф,...мир ждет вашего решения

↑ jelena:
Jednou se ten Google používat naučím :-), přesně tohle pdf jsem potřeboval...Nm^3 jsem pokládal za Newton krát metr na třetí, což by moc smyslu nedávalo, proto ten dotaz. Převedení do základních jednotek snad u zkoušky zvládnu, protože nebude ve dvě ráno :-). Kurzívu napravím a děkuju!
↑ FliegenderZirkus:
Není za co :-) zřejmě na úvodní přednášce byl doporučen tento odkaz. - materiál z elektrochemie zrovna z tohoto odkazu jsem již použivala pro jednu prezentaci (tak to nebyl až tak překvapující objev).
Děkuji za opravu kurzívy (stačilo opravit pouze u chemických vzorců) - ke zbytku ať se vyjádří mat-fyz. autority. K testu přeji hodně zdaru :-)