Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mam problem... Potrebuju vypocitat tenhle priklad a vubec si s nim nevim rady.
Napiste rovnici primky, ktera prochazi pocatkem a je teckou kruznice o rovnici: xnadruhou+ynadruhou+12x-16y+80=0. Určete souřadnice dotykovych bodu. Prosim pomoc :(
↑ indoinek2:
Zdravím,
1) užití derivace implicitně zadané funkce pro rovnici tečny - viz teorie + řešený příklad 32 v odkazu.
2) tak se vytvoří rovnice přímky
, o které víme, že prochází bodem (0,0) a zároveň s kružnici má společný bod T souřadnice
, je potřeba najit souřadnice
dosazením do rovnice kružnice a řešením soustavy rovnic (rovnice přímky a rovnice kružnice).
Stačí tak na úvod?
↑ indoinek2:
napíš, prosím, co se podařilo.
rovnice kruznice 
rovnice kruznice po dosazeni souadnic bodu T 
Když klepneš na můj zápis, ten se přenese do tvé zprávy a pak pokračuji v zápisu dle místních možnosti TeX. Děkuji.
Netusim jak to myslis... :D ja jsem na tohle trochu nemehlo...:D (myslim ten zapis)
ale dostala jsem se k vyjadreni y´=x+6/8-y a dal nevim co s tim... kdyz tam dosadim ty souradnice x_t a y_t tak tam mam hned 4 neznamy... :(
↑ indoinek2:
Myslím, že když už máme takové vymoženosti, co se tyče psání a pohodlnějšího a srozumitelného čtení, tak se to má využívat. Třeba tento zápis je nejednoznačný y´=x+6/8-y a je nutné uzávorkovat (c).
----------
K řešenému problému - máme směrnici tečny:
(1)
zároveň víme, že hledaná přímka prochází bodem (0, 0), proto může být zapsana jako
, dosadím do rovnice kružnice takto:
mám rovnici s parametrem, kterou upravím na tvar:
, tato rovnice má mít pouze jeden dvojnásobný kořen (proč?), proto hledám takové k, pro které diskriminant bude nulový:
, odsud najdeme 2 hodnoty k.
Souřadnice bodu T: Každou z hodnot dosadíme do zápisu pro derivace (1): například
- tak by se vypočetla hodnota směrnice k_1, pokud bychom znali souřadnici bodu T, vyjádříme y_t a dosadíme do rovnice kružnice: 
-----
Trochu se mi to zdá překombinované - snad někdo z kolegů vznese spravedlivé námitky, děkuji :-)
EDIT - opraven vzorec pro D - dle upozornění kolegy Stýva, děkuji.
↑ Stýv:
Zdravím a děkuji - "důsledek kopírování" opravím, "derivace" - proto se mi to zdalo překombinované.
Ovšem jiná cesta (aby se reagovalo na název tématu) ovšem nějak nenapadá, za případné nápady děkuji.
↑ indoinek2:
Zde je obrázek
Počítáno použitím tohoto:
a tohoto:
a tohoto 
A dosazením za y do tohoto
pro výpočet souřadnic dotykových bodů
Stránky: 1