Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, právě pracuji na utilitce, která bude dělat symbolickou derivaci. Derivaci dělám pomocí rekurzivní funkce nad syntaktickým stromem. Tahle funkce mi nejdřív získá operátor a pak podle daného vzorce pracuje s jeho operandy.
Ovšem narazil jsem na problém a tím je operátor ^.
Existuje nějaký vzoreček (algoritmus), co dělat když mám složenou funkci typu ?
Díky
↑ stativ:
Zdravím, zřejmě potřebuješ "logaritmické derivování" - přehledné shrnutí bylo zpracováno tady. Saturdayuv vzorec vznikl přímo na tomto foru - nevím, nakolík se dostal do oficiální literatury, ale na algoritmus možna bude velmi užitečný.
Je to, co potřebuješ?
↑ stativ:
Myslím, že korektní a formální postup je použít definici obecné reálné mocniny , tj.
, což lze již derivovat snadno.
jelena napsal(a):
↑ stativ:
Zdravím, zřejmě potřebuješ "logaritmické derivování" - přehledné shrnutí bylo zpracováno tady. Saturdayuv vzorec vznikl přímo na tomto foru - nevím, nakolík se dostal do oficiální literatury, ale na algoritmus možna bude velmi užitečný.
Je to, co potřebuješ?
Jo, přesně to. Díky moc.
check_drummer napsal(a):
↑ stativ:
Myslím, že korektní a formální postup je použít definici obecné reálné mocniny , tj.
, což lze již derivovat snadno.
To je taky řešení, ale do programu by se mi to zabudovávalo asi hůř než ten Saturday.
↑ stativ:
...Oba postupy musí ale dát stejný výsledek (a také dají), jinak jeden z nich není správný. (Jen pozor, že f musí být kladná.)
↑ ploutva:
Založ si vlastní téma.
Stránky: 1