Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 02. 2008 20:07

tomj
Zelenáč
Reputace:   

body polygonu

Zdravím. Mám pravidelný mnohoúhelník, zadanou velikost strany a počet stran a potřebuji vypočítat souřadnice všech jeho vrcholů. Vůbec nemůžu přijít jak na to, poradíte prosím někdo?

#2 07. 02. 2008 20:22 — Editoval jelena (07. 02. 2008 20:22)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: body polygonu

Neco mi rika, ze by to mohlo byt takto
vychazime z toho, ze pravidelny n-uhelnik muzeme rozdelit na n trojuhelniku rovnoramennych.

- vezmes si jeden rovnoramenny trojuhelnik, ve kterem znas zakladnu (zadana delka strany) a uhel u vrcholu - dopocitas ze zadani postu stran (360/n).

V tomto trojuhelniku urcis delku ramena. Tuto delku pak pouzijes jako polomer kruznice, na ktere budou lezet vrcholy mnohouhelniku.

Nakreslis kruznici s vypoctenym polomerem a stredem v pocatku souradnic a prvni vrchol (treba A) umistis na prunik kruznice s osou x. Souradnice bodu A jsou jasne (polomer, 0)

dalsi vrcholy se umistuji na kruznici otocenim o stredovy uhel (jak jsme dopocitali na zacatku. A jednotlive souradnice vypocitata jako:

x= polomer*cos(uhlu)
y=polomer*sin(uhlu)

velikost uhlu bude postupne pribyvat, az "obtocis" celou kruznici. 

Napis, jestli to melo nejaky rozumny smysl. Hodne zdaru :-)

#3 07. 02. 2008 22:46

tomj
Zelenáč
Reputace:   

Re: body polygonu

Supr hele hrozně si mi pomohla:) Jednoduchý a dokonalý, nechápu že mě to nenapadlo taky, celej den se s tim vymýšlim. Tak moc díky za pomoc:)))

Kondrova editace: oslovovat Jelenu mužským rodem mi připadá poněkud nevhodné ;)

Zápatí