Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdar,
zadání:
| 10 4 |
| 4 20 |
dostanu: (ƛ je lambda, sorry ale nenašel jsem to v mapě znaků)
ƛ^2 - 200ƛ - 16 = 0
a když použiji vzorec x1,2 = -b +- sqrt(...)/2a
dostanu pod odmocninou 40 000 - 64 a to vyjde 199.8 a nějaký drobný. Mohu říci že to je 200? V tom případě mi vyjdou vlastní čísla (tedy kořeny rovnice) 200 a 0.
Správně?
snad som sa nepomylil:
↑ thebastard:
prosím Tě, jaký trik je u toho sqrt(164) = 2*sqrt(41)? Resp. k čemu to je když nedostanu kořeny celá čísla? Měly by vyjít celá čísla né?
odmocnina zo 164 sa da zapisat aj ako 2 x odmocnina zo 41 :-) Je to len inak zapisane :-)
ak si pozries prispevok
halogan napsal(a):
Tak zistis ze wolfram ti korene vyrata ako 15-(sqrt(41)) :-) Ja som to spravil podobne len som tych 30 este nepredelil tymi 2ma.
Ale podla mna pokial nepotrebujete nejake maximalne presne vysledky postaci ti aj to 30+-(sqrt(164))
↑ thebastard:
jj já to pochopil z toho linku od usera halogan. Díky za koment, jen sem právě nechápal jak z hlavy/bo podle jakého pravidla je odmocnina(164) = 2*odmocnina(41)

Když už jsme u konce příkladu, tak pro sběratele puntíků (zdravím nepřítomné :-) tu mám speciální nedělní bod za uhádnutí kulturní spojitosti s názvem mého odkazu.
Stránky: 1