Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak zdarvim po delsi pauze jsem tu opet.Uz se normalne bojim zdejsich moderatoru jsou to drsni chlapi.No nic ridil jsem se heslem co si neudelas sam to nemas a tak jsem se pokusil cast prikladu vyresit
Prispevek sem davam proto jestli muj chod myslenek je spravny
1. Ve vektorovem prostoru R5 se standardnim skalarnim soucinem najdete
bazi a dimenzi prostoru
{(3;-1; 0; 2; 1); (5;-2;-1; 3;-1); (3;-2;-3; 1;-7)}
Tak tyto tri vektory jsem napsal pod sebe do matice a upravil je na trojuhelnikovy tvar.Zjistil jsem ze posledni vektor je nulovy tim padem bude dimenze 2 a baze budou napriklad ty dva zbyle radky(vektory) matice, zrejme to boudou i generatory
2. Necht' endomorfizmus f : R2 --> R2 ma vzhledem k bazi {(-1; 2); (1;-3)}
matici
1 1
0 1
Overte, ze f je automorfizmus a najdete vzor vektoru (3; 4) v tomto automorfizmu.
s timhle si nevim rady
3. Ve vektorovem prostoru R4 se standardnim skalarnim soucinem najdete
ortonormalni bazi podprostoru <(0;-1; 1; 1); (3; 0;-1;-2); (-2; 2; 2; 3)> ob-
sahujici kladny nasobek vektoru (0;-1; 1; 1).
tady u tretiho prikladu bych pouzil gramm-schmidt ale nevim jak
ma nekdo nejaky navrh?
to moderator: nezlob se
Myslel jsem, že přesuneme diskusi tam, kde odpovídal Olin, ale podruhé kázat nebudu.
1) Souhlasím.
2) Automorfizmus poznáme tak, že má k nějaké bázi regulární matici. O automorfizmus tedy jde. Najdeme inverzní matici k matici endomorfismu, určíme souřadnice vektoru (3,4), vynásobíme je tou inverzní maticí (zleva) a máme souřadnice hledaného vektoru.
3) Nejprve ortogonální báze. Do ní dáme (0;-1; 1; 1), následně určíme projekci (0;-1; 1; 1) na (3; 0;-1;-2) a odečteme ji od (3; 0;-1;-2) -- vyjde
(3; 0;-1;-2)+ (0;-1; 1; 1)=(3,-1,0,-1). Poslední vektor v bázi získáme tak, že od (-2; 2; 2; 3) odečteme projekce na zbylé dva vektory v bázi.
Poté co máme ortogonální bázi, vydělíme každý vektor jeho velkostí.
Jsou-li souřadnice vektoru , pak musí platit . K jejich určení stačí řešit 2 rovnice o 2 neznámých. Po vynásobení inv. maticí ti vyjdou souřadnice c,d, výsledek je pak .
Použití Gram-Schmidta je celkem standardní, moc nevím, jak dál poradit. Zkoušel jsem k tomu něco psát tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=13341
fain takze jsem spocetl ze pro a,b jsou souradnice(-13,-10)
inverzni matice je
1 -1 -13
0 1 krat -10
to vyslo (-3,-10) co jsou koeficiety c,d ty jsem dosadil do te rovnice a vyslo:
(-7,24) muze to tak byt?
A ted jeste nejak tu trojku.V tomhle semestru mame jen zapocet z algebry zkousku az pristi
Jen doplním, že ta čísla (-7,24) odpovídají. K trojce zkus nějak upřesnit, co není jasné -- zápis bude obsahovat nějaké skalární součiny, tak jako v odkazovaném tématu.
Stránky: 1