Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V poslední době jsem zaznamenal několik nesprávně umístěných úloh v sekci "Zajímavé úlohy".
Chtěl bych tak apelovat na administrátora popř. moderátory fóra, aby zkusili pročistit tuto sekci od takových parazitujících objektů.
Docela by mě zajímalo sjednání nápravy tohoto problému.
Návrh 1. Nevím, zda-li je to technicky možné (nejsem programátor), ale dokázal bych si představit, že před tím, než by kdosi (ať již cíleně nebo omylem) chtěl zadat dotaz do sekce "zajímavých úloh" by se mu zobrazila zpráva ve formě okna s několika tlačítky, která by upozorňovala na skutečnost, že se chystá zadat dotaz do již zmiňované sekce zajímavých úloh. V případě, že by se tak stalo cíleně, stačilo by odsouhlasit "OK". V opačném případě by muselo být k dispozici několik možností rozhodující o tom, kam by se taková zpráva nebo dotaz přesunula (dle preferencí tazatele - snad již správných).
Návrh 2. Dále by to šlo snad provést i tak, že sekce "Zajímavé úlohy" by se zobrazovala pouze prostřednictvím jediného odkazu (podobně jako "Základní škola, Střední škola" nebo "Vysoká škola"). Ono dělení do sekcí, které je vidět hned při vstupu na fórum, může lákat právě k tomu, že tazatel umístí svůj problém do nevhodné sekce, byť tematicky se jedná o "Algebru" či "Matematickou analýzu".
Věřím, že i ostatní přidají své návrhy k tomuto problému.
Já myslím, že problém by vyřešilo to, že by se všechny zajímavé úlohy slily do jednoho tématu. Dvě témata v ZÚ jsou stejně zatím prázdná a v ostatních je celkem málo témat a nevím, kolik z nich je opravdu zajímavých. Takže hlasuji pro návrh 2 — sjednotit zajímavé úlohy do jednoho tématu.
↑ Lukee:
Nevím, jestli je toho fórum PunBB schopné, ale pokud by to šlo, tak by bylo myslím nejlepší, kdybys vytvořil skupinu uživatelů, do které by se každý mohl přihlásit. A jen členům této skupiny by bylo povoleno zakládat nová témata v kategorii zajímavé úlohy.
Nemyslím si, že by bylo dobré dát všechny zajímavé úlohy do jednoho tématu, když už jít touto cestou, tak spíš vytvořit subfórum.
↑ BrozekP:↑ Lukee:
Ano, šlo mi skutečně o cosi jako subfórum. Nemyslel jsem všechno napěchovat do jediného. To dělení bych klidně nechal (př.: analýza, algebra, teorie čísel, geometrie, etc.). Nicméně zařídit to tak, aby toto dělení nebylo vidět hned (názvy algebra, analýza a další upoutají dříve než relativně málo čitelný nápis "Zajímavé úlohy").
↑ Marian:
Aha, takhle. V tom případě by mohlo být řešení takové, že názvy témat skryji a půjdou odkrýt nějakým tlačítkem „Zobraz témata“. Nevýhoda je, že z hlavní strany nepůjde vidět, že tam vůbec něco přibylo :-(.
Napadlo mě, jestli to také nemůže být způsobeno tím, že se sem přispěvatel dostane přes vyhledávač. Na dotaz "fórum pravděpodobnost" vrací google na prvním místě http://forum.matweb.cz/viewforum.php?id=31 (podobně to bude asi i u dalších témat), na té stránce už ale vůbec není poznat, že se člověk nachází v sekci zajímavých úloh. Tyhle případy by návrh 2 neřešil.
Možná by prozatím stačilo, kdyby měla sekce zajímavých úloh víc moderátorů, čímž bych chtěl Lukeeho o toto privilegium požádat. Přece jen ten objem nezajímavých zajímavých úloh není tak velký, aby se to nedalo přesunout ručně. Do zkouškového by to ale asi chtělo vymyslet obrnění proti většímu počtu příspěvků.
Co defaultně skrýt celou sekci "Zajímavé příklady" a kdo bude chtít, ten si ji nějaký tlačítkem zobrazí? (Pamatovalo by si to asi v cookies.) Mohl by se tím vyřešit ten problém, že nové návštěvníky láká zakládat témata tam, protože tam jsou pro ně zvučnější názvy témat a zároveň kdo chce, může tu sekci stále vidět a nebude přicházet o informaci o tom, že tam někdo založil nové téma.
Nebo ji zobrazovat jen pro registrované. Vyhneme se tak Google indexu i neregistrovaným náhodným návštěvníkům. Stejně kdo je řeší, tak je registrovaný a zájem u něj je.
Statistika přesunutých úloh ze sekcí Algebra a Analýza je dost zlá oproti Ostatním zajímavým příkladům (a bude horší, až s kolegy uklidíme). Co tak přejmenovat každou sekci na "Zajímavé příklady z ..." (mohlo by se k tomu přistoupit i kreativněji: "Divy a paradoxy pravděpodobnosti a statistiky", "Vhled do světa algebraických struktur", ale to by musel navrhovat někdo jiný). Jde o to, že současný nadpis "zajímavé úlohy" není tak velký, jako nadpisy sekcí, ani podtitulky neuvádějí nic, co by bylo v rozporu.
Jen takový návrh.
↑ Kondr:
Jsem pro, určitě to pomůže.