Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nenapadá někoho, jak na integrál:
Díky za pomoc
Díky moc, už chápu.
Tu substituci x=t^2 jsi v tom videl nebo jsi na ni nejak prisel? Je to cviceni na Eulerovy substituce a tohle zrovna jako Eulerova substituce nevypada.
EDIT: Pouzil jsi ten "druhy zpusob" integrovani, kdy si vyjadris x (pri substituci se vyjadruje t - pokud si t oznacime substitucni promennou) a pak pridas do integralu derivaci x a po upraveni zpet dosadis --- nevim presne, proc to pisu, vetsinou se mi to tim ujasni ;-)
zda se mi, ze kdyz dam hned per partes, tak substituce neni nutna
2Saturday : Tu substituci x=t^2 jsi v tom videl nebo jsi na ni nejak prisel?
No v podstate videl, ale to je dano "vypocetni zkusenosti." Rekl bych, ze cim vice podobnych prikladu spoctes, urcite se to na tobe nejak podepise (v kladnem smyslu mysleno :) ). Pak neni problem "videt", ze argument fce arcsin primo vybizi zkusit vyse naznacenou substituci. Tim se i dostane druha mocnina do jmenovatele pod tu odmocninu. Dale znam-li tabulkove vzorce pro derivaci, resp.pro integraci (spis vim kde to rychle na webu najit, :) ne vse si pamatuji) tak jsem tusil, ze by to pres tu per partes mohlo jit. Pak to akorat staci hodit na papir a vysledek verifikovat na PC.
Pouzil jsi ten "druhy zpusob" integrovani...
Ono to je vlastne jedno, rekl bych. Tak i tak porad budes muset vyjadrit to x.
↑ Saturday:
Ve sbirkach, ktere jsou stejne opisovany porad dokola, jsou na metodu per-partes takove ty klasicke priklady a potom par netypickych, jejich pocet by se snad dal spocitat na prstech jedne ruky. Tohle byl jeden z nich, jeste si namatkou vzpominam treba na
Bohuzel, ve skolske matice se priklady omilaji porad dokola a tohle byl jeden z nich :)
Vzpomel jsem si na jeden matematicky vtip: Jak vznika sbirka prikladu? Opsanim nejake starsi sbirky, ktera vznikla opsanim jeste starsi sbirky.
Kdo nekdy vymyslel pekny priklad treba na integral nebo limitu, a potom skoro stejny priklad nasel v Demidovicovi, tak ten zajiste rozumi :).