Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

OSPRAVEDLNUJEM SA za nejasny nazov temy
Kondrův edit: název tématu opraven
Zdravim, neviem ako vyjadrit A, B, C ... na prilozenom obrazku je to sice vyjadrene, ale neviem ako sa k tomu dopracovali pri tolkych neznamych ved to je sustava 3 rovnic o 3 neznamych ...
Kondrův edit: opraven obrázek

↑ jancidubova:
Název příspěvku neříká vůbec nic a v textu je jen jakýsi odkaz, který musím "ručně" zkopírovat a najít si sám. Moc to tedy potenciálním pomocníkům neusnadňujete.

↑ stepan.machacek:
uz je to lepšie ?
omylom som stlačil namiesto nahlad odoslat a potom mi už nič neostavalo len to editovat ale ten nazov sa už neda zmenit bohuzial
jancidubova napsal(a):
..ved to je sustava 3 rovnic o 3 neznamych
to je opravdu všechno, co potřebuješ vědět - jakou složitost v tom hledáš?
(jsou ještě "usnadňující" postupy - zkusím pohledát a přidám odkaz, ale je to v podstatě totež)

↑ jancidubova:
Chápu to dobře, že máte problém s touto soustavou rovnic?

Pokud ano, tak já bych si z té první vyjádřil např. A, tedy
a toto A dosadil do zbývajících dvou rovnic. Tím se soustava tří rovnic redukovala na soustavu dvou rovnic. A opět bych si jednu neznámou vyjádřil a dosadil do té druhé. A tím spočítáme jednu neznámou a zpětně dosadíme do předchozích rovnic a dopočítáme ty zbylé. Nevím, jestli je to takto dost srozumitelné, kdyžtak ještě napište, já to rozepíšu podrobněji.

ja poznam sustavu 2 rovnic o 3 neznamych tato sa rieši cez matice ? ale ved to sa na SŠ nebralo - resp chcem tym povedat že ten priklad je zo strednej a tam sa metice nebrali

↑ stepan.machacek:
ano ja som to tak začal ale ked som videl kolko je tam neznamych tak osm skončil ešte predtym ako by som to doratal
...
ako to tak počitam tak neviem či je to dobrý postup s tym vyjadrovanim, lebo mi tam stale vystupuju nezname

↑ jancidubova:
Tak přes matice by to šlo také, ale i ta dosazovací metoda je v případě tří neznámých ještě relativně "schopná". Tak se toho nebojte, je to jen sčítání a násobení :)

↑ stepan.machacek:
pocitam počitam ... ale akosi to nejde ...zatial

jancidubova napsal(a):
ale ten nazov sa už neda zmenit bohuzial
Název se změnit dá (klikneš na Editovat v prvním příspěvku a nad textovým polem s příspěvkem je pole pro název tématu).
Jinak pohodlnější než fotit monitor je použít klávesu Print Screen (PrtSc), ta uloží aktuální obsah obrazovky do schránky, lze vložit do Malování (nebo co používáš).

↑ jancidubova:
Takže z první rovnice vyjádříme A
a dosadíme do obou zbývajících rovnic. Tedy získáme:
a
po úpravě dostaneme:
a 
Takže jsme dostali "klasickou" soustavu dvou rovnic, kterou snad zvládnete. Já bych teď osobně použil sčítací metodu, první rovnici bych vynásobil mínus dvojkou a sečetl s druhou rovnicí. Tím se zbavíme céčka a htavě dopočítáme béčko.

↑ Kondr:
ved ano skusal som aj cez print scren do skicara a tam ulozit do JPG a dal som to nahrat a nakoniec ostalo len pri odkaze a nezobrazilo prispevok tak som sa čudoval ...

↑ Kondr: malovani ? to je skicar myslis ? alebo iny program ? ..a čo sa tyka editovania- editovat sa da prispevok- ta fotka a ten text ale žeby sa dal aj nadpis editovat? neviem kde sa to da ale ja o tom neviem aspon zatial :)

↑ stepan.machacek:
ahaa..no ja som šiel trochu inym postupom a to tym, že som si vyjadril z tej prvej rovnice taktiež, ale aj z druhej som si vyjadril a potom to prvej a druhej som dosadil tdo tretej a mal som tam kopec neznamych -lepšie povedane A a C ..takto ma to veru nenapadlo že stači len tu jednu dosadit druhej a tretej rovnice ...

↑ jancidubova:
Pokud jde o editaci názvu tématu:
Skicáři se v českých Windows 2000 říká Malování (myslím, že zůstalo i v XP a Vistách).
Problémům se zobrazením se vyhneš, pokud soubor uložíš pod rozumným názvem (tj. bez mezer a diakritiky; "Bez názvu.jpg" je z tohoto hlediska nešťastné).

↑ stepan.machacek[/re[re]p97423:6no dalši problem- ak som sa nepomylil tak mi vyšlo _A 14 B -6... C -5

↑ Kondr:
zaujimave už mi to ide aj zo skicaru fajne tak nemusim fotit ale predtym to nešlo ... ale ja tam nevidim žiadne textove pole... :)
aha takže ja som tam nezmenil nazov ked som to ukladat takže konečne som niečo pochopil... takže už budem vediet stači zmenit nazov...netreba fotit...ale ako vidno ja tam nemam pole na zmenenie nazov temy...

↑ jancidubova: Zkošel jsem to s nemoderátorským účtem. Jde to, ale jen do doby, než se něco stane. Myslím, že jde o časový limit, ale je možné, že je to počtem příspěvků. Každopádně těsně po odeslání to ještě jde spravit.
Slibila jsem kolegovi přidat návody na "usnadňující postupy":
1) z jiných zdrojů
2) z místního folkloru.

Vďaka za všetko začínam mať v tom jasno :)

↑ Kondr:
To "něco" je časový limit - 5 minut. Moderátoři a administrátoři nemají časové omezení.
Stránky: 1