Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím mám zintegrovat těchto pár prý triviálních příkladů:
1) tgxdx
2) 1/(x lnx) dx
3) 1/sinx dx
4) 1/cosx dx
5) 1/(druhá odmocnina z (1-x na druhou) krát arcsin na třetí x)
doufám že to chápete, netuším jak to tu zapsat....
↑ katuska333: Múžeš integrovat s pomocí tohoto linku a to krok za krokem :
http://user.mendelu.cz/marik/maw/
↑ katuska333:
Zvládl jsem integrály 1,2,5, ale na 3 a 4 bohužel nemám čas, abych to dopočítal. Naznačil jsem alespoň postup. Oba příklady jsou analogické
↑ Martin1711:
ten 5( tam ta odmocnina je jen nad 1-xna2
a u těch sinu a cosinu.. takhle bych věděla.. ale on to po mně chce nahradit takhle: 1/sin(x+pí/2)=1/sint ... a to netuším :(:(
↑ katuska333:
jo a je pod tématem první substituční metody, akže předpokládám že používat tam per partes a další nepřichází v uvahu...
Zdravím,
můžeš, prosím, napsat celý tento svůj text srozumitelně i včetně matematického zápisu - tak nebo jinak. Samozřejmě, pokud máš zájem, aby byla nějaká smysluplná reakce. Děkuji.
katuska333 napsal(a):
ten 5( tam ta odmocnina je jen nad 1-xna2
a u těch sinu a cosinu.. takhle bych věděla.. ale on to po mně chce nahradit takhle: 1/sin(x+pí/2)=1/sint ... a to netuším :(:(
Kdo je "on"?
katuska333 napsal(a):
jo a je pod tématem první substituční metody, akže předpokládám že používat tam per partes a další nepřichází v uvahu...
Kde je "tam"?
katuska333 napsal(a):
5) 1/(druhá odmocnina z (1-x na druhou) krát arcsin na třetí x)
- je to zadání? - návrh postupu kolegy Martina1711 je v pořádku, budeš používat stejnou substituci arcsin(x)=t
EDIT: téma považuji za zcela vyčerpané - v případě zájmu prosím o založení samostatného tématu pro každé zadání, děkuji.
Stránky: 1