Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Deset dělníků mělo provésti práci za 12 hodin,Po 4 hodinách jim přišli na pomoc další 2 dělníci.Kdy byla práce dokončena?(Za jak dlouho?).
Díky
↑ Ivana:
Zdravím, Ivano,
smím dotaz - jak je to s výkonem jednoho dělníka? Když 10 dělníku musí pracovat 12 hodin, aby bylo splněno, tak jeden dělník udělá za hodinu 1/(10*12)=1/120
Je to tak? Děkuji.
↑ jelena: Zdravím :-) , mohla bych tedy postupovat takto :
1 dělník udělá za hodinu .... 
10 dělníků udělají práci za 1 hodinu ..... 
10 dělníků udělají práci za 4 hodiny .... 
po čtyřech hodinách pracuje 12 dělníků
jejich práce za 1 hodinu je ..... 
jejich čas je 
za
hodin vykonají práci ..... 
celá práce je rovna ....
sestavíme rovnici : 
čas , po který pracuje 12 dělníků je .... 
Celkový čas práce všech dělníků je

↑ Ivana:
děkuji, Ivano, řekla bych, že to je "standardní postup" pro společnou práci větší pracovní jednotky.
------
Také sleduji, že kolega Zdeněk je velmi ovlivněn čtením východní literatury, neboť pojem человекочас и трудодень... Kolegu srdečně zdravím :-)

↑ stenly:
Jednoduše takto:
10 dělníků pracovalo 4 hodiny
Celou práci by dokončili (10 dělníků) za 8 hodin (12 - 4 = 8)
Pracuje jich 12 o 2 víc čili práci dokončí za:
Celá práce bude trvat:
↑ zdenek1:
:-) tak to bude určitě z Východu - nebot pokud bys prošel základkou dle podmínek EU, tak máš problém i s představou jednotek typu "litr", natož "dělnikohodina" (ale poprosím někoho z kolegyň, ať mi donesou nějakou moderní učebnici ZŠ - mám jen Bělouna a takové starší sbírky) - ostatní jak se ten pojem na ZŠ zavádí (jak se zaváděl na Východě, to vím)?
Já už situaci na ZŠ nesleduji, tak o metodikách nebudu debatovat, ale za pozvédnutí nálady ve středu ráno velmi děkuji а srdečný pozdrav v tématu :-)
----
Зачем он в наш колхоз приехал? Зачен нарушил мой покой....