Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 07. 2009 18:17

h4ck3r001
Reputace:   

Vícenásobný integrál - objemy

Zadání:
Vypočítejte hmotnost tělesa, které je ohraničenné rovinou z = 2 a plochou $z=\sqrt{x^2 + y^2 }$
je-li hustota h tělesa v bodě (x,y,z) rovna h(x,y,z) = z.

Tedy:
Nejdřiv vypočítám objem daného tělesa.
Když dám do rovnosti plochy: z = 2 a $z=\sqrt{x^2 + y^2 }$ čili: $2 = \sqrt{x^2 + y^2}$
z toho tedy usoudím že průmětem bude tedy kružnice o poloměru 2, tedy objem bude asi následující:

$V=\int_{-2}^{2}dx\int_{-\sqrt{2-x^2}}^{\sqrt{2-x^2}}(\sqrt{x^2 + y^2})dy$ , čili vyjde mi reálné číslo.

Jak tedy vypočítám celkovou hmotnost když h(x,y,z)=z  ??? díky moc .....

#2 05. 07. 2009 00:51

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Vícenásobný integrál - objemy

Dle mého názoru ti objem na nic není, hmotnost prostě zjistíš integrováním hustoty přes celé těleso.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 05. 07. 2009 13:26

h4ck3r001
Reputace:   

↑ Olin:

takže budou akorát jiný meze?? a jaky teda?? ....diiky za vše

#4 06. 07. 2009 17:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ h4ck3r001:

Zdravím,

kopírováno odsud

$M=\iiint_\Omega \rho(x,y,z)\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$, což dle tvého zadání: $M=\iiint_\Omega z\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z$

Myslím si, že meze budou takto: - ohledně průmětu na kružnici souhlasím, z se mění od tohoto průmětu v rovině xOz až do z=2. y od je v mezích +/- \sqrt{4-x^2} (také odečteno z kružnice), x je v mezích od -2 do 2

$M=\int_{-2}^2\left(\int_{-\sqrt{4-x^2}}^{\sqrt{4-x^2}}\left(\int_{\sqrt{x^2+y^2}}^2z \mathrm{d}z \right)\mathrm{d}y\right)\mathrm{d}x$

pro výpočet bude potreba prevadet do polárních souřadnic:

$x=r\cos \varphi$, $y=r\sin \varphi$, $z=u$, $r^2(\cos^2\varphi+\sin^2\varphi)=u^2$,

r je v mezich od 0 do 2, $\varphi$ je v mezich od 0 do $2\pi$, u je v mezich r az 2

Jiná varianta, nad kterou jsem uvažovala, že vnější integral bude po dz, v tomto případě z se mění od 0 do 2 a vnitřní dvojný integral po dxdy by měl být obsah kruhu v průmětu, ale nějak se mi nedaří dotahnout tento nápad do rozumného závěru, tak nic.

OK?

Doufám, že někdo z kolegů zkontroluje a zkritizuje, děkuji :-)

#5 06. 07. 2009 17:39

h4ck3r001
Reputace:   

↑ jelena:

oka vsechno mi sedi i vzorec pro samotny M i vsechny jeho meze, akorat sem nak nepobral prevody do polarnich souradnic, nejde to vypocitat i tak ze nebudu zadny prevody pouzivat a proste to zintegruju postupne nejdriv zintegruju podle z pak podle y a nakonec podle x, podle prislusnych mezi .. jde to taky tak??

#6 06. 07. 2009 17:54

jelena
Jelena

↑ h4ck3r001:

ale samozřejmě, jak umíš (korektně, hlavně), tak počítej - já bych se také vyhla převodu do polárních souřadníc, pokud je možnost. Můžeš poslat k výpočtu i sem: http://www.wolframalpha.com/ pro kontrolu.

Pro mne byla zajimavejší ta "jiná varianta", kterou jsem jen naznačila, zdá se mi, že by byla jednodušší co do funkcí a do mezi (počítame totiz hmotnost kuželu s proměnnou hustotou) a tak jsem si myslela, že funkce sestavena přes trojuhelník v řezu by byla jednodušší), ale nějak se to nedařilo, tak jsem přestala nad touto variantou uvažovat. Třeba někdo z kolegů.

Ať se daří.

#7 06. 07. 2009 20:17

Olin

↑ jelena:
Nazdar,

vzhledem k tomu, že jsem se vícerozměrnými integrály zaobíral už docela dávno (a jen letmo), nechtěl jsem na původní dotaz odpovídat konkrétním výpočtem, protože jsem se obával blbostí. Teď jsem se na to ale vrhl.

Pozor, nejedná se o polární souřadnice (ty jsou v rovině), ale o cylindrické (teď asi musím působit jako strašný hnidopich). Jakobián transformace do cylindrických souřadnic je jenom r, což nám dost usnadní výpočet.

$M = \iiint_{\Omega}z \mathrm{d}x \mathrm{d}y \mathrm{d}z = \int_0^{2 \pi} \int_0^2 \int_r^2 u r \mathrm{d} u \mathrm{d} r \mathrm{d}\varphi = 4 \pi$.

Mathematica potvrzuje:

Code:

In[1]:= Integrate[
 z Boole[z^2 >= x^2 + y^2], {x, -2, 2}, {y, -2, 2}, {z, 0, 2}]

Out[1]= 4 \[Pi]

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#8 06. 07. 2009 23:39

jelena
Jelena

↑ Olin:

Zdar :-)

tady popisuji, jak jsem se věnovala zde řešenému problému.

nejedná se o polární souřadnice (ty jsou v rovině), ale o cylindrické (teď asi musím působit jako strašný hnidopich).

už jsem si zvykla :-) "Polární" - měla jsem na mysli x, y v rovině xOy, děkuji za opravu.

------------
83 процента всех дней в году начинаются одинаково: звенит будильник.

#9 07. 07. 2009 00:07

Olin

↑ jelena:
Dobré ráno :-D

Já bohužel rusky neumím vůbec nic, takže jsem z toho vlastně nic nepochytil. Jinak problematika vícerozměrných integrálů je jakž takž shrnuta v Rektorysovi jedničce, i když zrovna cylindrické souřadnice tam tuším chybí.

MKS Náboj iKS

Zápatí